Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

16 Ekim 2012 Salı

Halamın Kadayıfı!..

Eşim kadayıf tatlısını çok sever!...Tamda onun ağzına layık bir tatlı oldu!...Bayıla bayıla yediki sormayın!...Bu benim halacağımın bayramlarda yaptığı kadayıf tatlısını andırıyor.Tarifini ben kendime göre değiştirdim.
Bu Sevinç usulu oldu.Şimdi tarifini verince neden böyle dediğimi anlayacaksınız!..Birkere şerbettinde karanfil,tarçın olması lezzetini farklılaştırdığı gibi kan şekerinizide tarçınla dengelemiş oluyorsunuz.Tabii ölçülü olduğunuz sürece diyelim, bazen ipin ucu kaçıveriyor.Hele tatlı söz konusu olunca kendimizi frenlemeyi bir türlü beceremiyoruz!...Herşeyi az, öz tadında bırakmak gerek. Yoksa hepsinden mahrum kalmak kaçınılmaz olabilir. Kadayıf bizim kültürümüzün en önemli tatlılarından biri bana göre. Hele bayramlarda halacığımın yaptığı lezzet hep damaklarımızda yer etmiş olduğundan,ben de denemeye karar verdim,sonuç umduğumdan da iyi oldu. Eh bunu becerebilmiş olmakta ayrı bir keyif verdi!

Malzemeler; 250 gr.tel kadayıf, 150-200 gr. kadar ceviziçi,125 gr.tereyağ,3yemek kaşığı sıvıyağ,2 su bardağı su,1,5 su bardağı tozşeker, 3 adet karanfil,yarım çay kaşığı tarçın,6-7 damla limonsuyu,süslemek için üstüne fıstık,ceviz ve biraz çikolata sosu yeterli!..Zevkinize kalmış!...

Yapılışı; İlk önce şerbetini hazırlayalım.Şeker,su,karanfil ve tarçın kaynatılır.İndirmeye yakın limon suyu eklenir.Karanfiller içinden çıkarılır. Tereyağ eritilir. Kadayıftan uzunlamasına parçalar hafif didilir.Üstüne tereyağ ve sıvıyağ gezdirilip,dökülür.İyice harmanlanır.Avcumuza bir parça kadayıf alınır,ortasına kırıklanmış ceviz konur,yuvarlak olarak sarılıp,şekil verilir.Yağlanmış tepsiye yuvarlaklar yerleştirilir.200 derecede  üstü kızarana dek pişirilir.Fırından çıkarınca ılık şerbet üstüne gezdirilir.Şerbetini alsın diye üzerine başka bir tepsi kapatılır.30 dakika sonra üstü açılır,soğumaya bırakılır.2-3 saat sonra servis tabağına alınır,üstüne kendi zevkimize göre fıstık,ceviz konur,servis yapılır.Biz kendimize göre biraz çikolata sosu sıktık.Hatta vişne reçelinden bir çay kaşığı ile vişne tanesi koyup öyle yedik,çokta güzel oldu.İsteyen kaymak veya dondurma koyarakta servis edebilir.Artık sizin damak zevkinize kalmış!... :-)
Şimdiden afiyetler olsun!!!...
Bunuda sonradan ekledim,dondurmalı halini görmenizi istedim!..

1 yorum:

  1. Kadayıfa bayılırım, bu harika, ellerinize sağlık!..

    YanıtlaSil