Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

23 Mart 2016 Çarşamba

Soğanlı, Chialı Omlet !

Şimdi sizleri ''Kinoa'' tariflerimi verdikten sonra son 1 yıldır mutfağıma giren ''Chia'' ile tanıştırmak isterim. Geçen sene bu zamanlarda kendisiyle Pinterest'te karşılaştıkça merakım artmıştı. Ve sanırım 3 hafta kadar internette araştırmaya başladım. Hemen aramalarım sonuç verdi. Araya araya benim özel aktarımda nihayet karşıma çıktı. İlk deneme için 100gr. paketten satın alıp, denemelere başladım. Bunu deneme amacım okuduğum kaynaklara göre kan şekerini oldukça güzel dengeliyor ve  uzun süre tokluk hissi yaşatan bir besin kaynağı olarak gösterilmiş olmasıydı. Vee tabiiki hem sağlıklı beslenme hemde kilo kontrolü için kullanılıyor olması beni cezbetti. Bu kadar faydalı besini es geçmeden denemeye karar verdim. Madem o kadar sağlıklı bir yiyecek onu kendimde test etmeliydim. Nedir bu ''Chia'' ❔Bu tohumlar dünyada süper besin olarak anılmakta. Oldukça yoğun bir ilgi ve talep sözkonusu. Okuduğuma göre kökeni Azteklere kadar dayanmakta. Lif, protein, omega-yağ asitleriyle birlikte magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum minerallerini içermekte. Tok tutma özelliğiyle kilo vermeye yardımcı olmakta. Günde 2 çorba kaşığı kadar kullanılabileceği açıklanmakta. Sıvı maddelerle karıştırıldığında sıvıyı içine alarak, jel kıvamına gelip yoğunlaşmakta. Sütten fazla kalsiyum bulunmakta. Sindirim sisteminin çalışmasına yardım etmekte. Et tüketmeyen kişiler için alternatif olmakta. Kötü kolestrolü düşürüp, iyi kolestrolü yükseltmekte. Demir minerali açısından faydalı olduğu, kansızlık (anemi) için faydalı. Daha pek çok faydası mevcut olan bu mucize besini uzmanlar önermekte. Bende okuduğum, araştırdığım bilgileri sizlere aktarıyorum. Ben şu ana kadar memnunum. Sizlerde denemek isterseniz benim gibi bu konulara meraklıysanız en az bi' tarif deneyin derim. Tabii günümüzde hemen karşıt görüş bildiren mutlaka çıkacaktır. Tartışmaları da dinleyip kendi süzgecinizden geçirerek kullanıp, kullanmamaya karar verecek olan yine sizsiniz.
Ben bu ''Chia Seed'' tohumunu yine ''KİNOA'' gibi öğrendiğimde TwitterTumblrPinterest gibi sosyal medyada takipçilerimle paylaştım. Sanırım 11 ayı geçti. O zamandan bu zamana kadar çeşitli denemeler yaptım. Yaptığım lezzetlerden oldukça keyif aldım, zararını görmedim. Umarım sizlerde dener, farklı bi' besin ile tanışmış olursunuz. Bu vesile ile sizlere faydalı olmak, mutfağınıza yeni lezzetler katmak isterim. Ben her zaman söylediğim gibi kendi ürettiğimiz besin kaynaklarını denediğim kadar yeniliklere de açığım. Kendimi kısıtlamaktan hoşlanmayan, farklı, sağlıklı bana iyi gelen besinlere her zaman mutfağımda yer var. Bu bir tercih meselesi... 
Ben ''Chia'' tohumunu ilk önce sabah kahvaltılarımda omlet şeklinde deneyerek başladım. Daha sonra salata v.s. diğer yemeklerde, tatlılarda kullandım. Onlarıda yeri geldikçe bloğumda sizlere aktarmaya çalışacağım. Şimdi ilk denemem olan bol ''Soğanlı, Chia Omlet'' tarifimle başlıyorum. Şahsen ben bu omlet ile uzun süre tok kaldım, kan şekerim hemen yükselip, düşmediği için kendimi çok iyi hissettim. Bana enerji verdi, zindelik kattı. Bunlar benim kendimde gördüklerim. Herkesin yapısı farklı. Belki çekinen olabilir.
*En azından içleri rahat etsin diye bi' beslenme uzmanına başvurup, fikir alabilirler. Onun tavsiyeleriyle kullanıp, kullanmamaya karar versinler. ☺
Yukarıda gördüğünüz ''Chia'' su ile birleşince kıvamı artarak, jelleşti. Bunu göstermek için sizlere yakın plan çektim. İlk denemede bana da bu kıvam oldukça değişik geldi. Kendisini keten tohumuna benzetenler var. Ama ben pek benzetemedim. Fotoğraflarda sizlere nasıl olduğunu göstermek için yakından çekim yaptım. Hadi daha fazla meraklanmadan hemen nasıl yapacağımıza geçelim. Ön bilgileri de dikkatlice okursanız bu besin hakkında bilgilenmiş olarak tarifi kolaylıkla deneyebilirsiniz. 
  • Malzemeler:
  • 1 silme yemek kaşığı Chia tohumu,
  • 3 yemek kaşığı ılık su,
  • 2 adet yumurta,
  • 1 büyük boy soğan,
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri,
  • 1 yemek kaşığı eski kaşar rendesi,
  • 3-4 dal kıyılmış maydanoz,
  • 2 dal ince kıyılmış dereotu,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber, sumak.

YAPILIŞI:
İlk önce chia ile ılık suyu bir kasede hafifçe karıştırarak jelleşmesini sağlayalım. İkisi 10-15 dakika içinde birleştiğinde kıvamı artarak jel kıvamına gelecek. İki yumurtayı ayrı bir kasede çırpalım. Tavaya zeytinyağı koyup doğramış olduğumuz soğanı atalım. İster yarım ay veya yemeklik şeklinde olsun hiç farketmez. Onları güzelce renk değiştirene kadar soteleyelim. Zaten renk değişmeye başladığında gözünüzle piştiğini göreceksiniz.
Chia ile yumurtayı birleştirip, karıştırın. Bu chia sayesinde yumurta pofur pofur pişerken iki katına çıkacaktır. Soğanların üzerine her tarafına gelecek şekilde çırptığınız chialı yumurtaları dökün. Lor peynirini ve rendelenmiş kaşarı, kıyılmış maydanozu, dereotunu serpiştirin. Tuzunu, karabiberini, kırmızıbiberini ekleyin. Alt üst ederek her iki tarafını pişirin. Servis tabağına alıp sumak dökün. Ben bu tarifi bol soğanlı yaptım. İsteyen soğanı çıkarıp, peynir çeşitleri ile de yapabilir. Diğer denemelerimde her seferinde farklı malzemler ekleyip, çıkararak çeşitlendirdim. Tekrardan üzerine biraz kıyılmış maydanoz serpiştirerek sunum yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun !..
Yeni tariflerde buluşmak dileğiyle... ☺
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya  *ARŞİVİMİ*  kullanın ! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder