Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

14 Aralık 2012 Cuma

Etli yaprak sarması!..

İşte en sevdiğim dolma!..Herkesin sevdiğini düşünmek istiyorum,benim favorim!!! Zeytinyağlısına bayılırım.Fakat bu sefer eşim için etlisini denedim.Yaprakları Tokat,Niksar ekolojik ürünü bulup aldım.Bir önceki tarifim aşureyi pişirmeden önce o gün yemekle uğraşamayacağım için oturup bunları bir güzel sardım.Arkasından da ''Şifa Çorbası'' yaptım.Ertesi güne yemeklerim hazır olduğundan rahat rahat aşure yapımına konsantre oldum!..Aman sizde böyle meşakatli yiyeceklerle uğraşacağınız zaman kendinizi hazırlayınki rahat edebilesiniz!..Çorba tarifini bundan sonra yayınlamayı planlıyorum. Ben biraz detaycı olduğumdan saat tuttum yaprak sarma işlemi iki saate yakın sürdü.Sizin eliniz hızlıysa çok daha çabuk yaparsınız.İnsan bi'şeyleri denedikçe daha pratik bir şekilde,hızlı yapmayı öğreniyor.Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi denemekten ve başarısız olmaktan hiç korkmayın,siz bi' başlayın gerisi çok kolayca hallolacaktır!.. ☺
Malzemeler;
500gr. salamura yaprak,
300gr. kıyma,
1/2 su bardağı pirinç,
1/2 su bardağı bulgur,
3 adet orta boy domates,
2 adet orta boy rendelenmiş soğan,
4 diş sarmısak,
1'er çorba kaşığı domates ve biber salçası,
yarım demet maydanoz,
15 dal dereotu,
10 dal taze nane,
1/2 tatlı kaşığı kimyon, fesleğen, kuru nane,karabiber, tuz,
1 çay kaşığı toz şeker, istenirse pulbiber koyun (Biz acı yemediğimiz için eklemedik!)
zeytinyağı, sumak, yoğurt, limon ve bir çimdik toz tarçın (Bu lezzeti çok daha güzel yapacaktır.)
Yapılışı;
İlk önce kıymalı dolma harcımızı hazırlayalım.Bunun için soğanları rendeliyoruz.Ben domatesleri rendelemek yerine çok küçük küçük kıyıyorum.Yıkanmış pirinci ve bulguru ekleyip,ezilip,kıyılmış sarmısakları ve domates,biber salçalarını,kıymayı koyuyoruz.Bol suda iyice yıkanmış maydanoz,dereotunu ve naneyi kıyarak içine koyuyoruz.Tuzu ve baharatlarımızı attıktan sonra şekeri ve tarçınıda serpip bir güzel iyice yoğurup,malzemeyi bir süre dinlenmeye bırakıyoruz.Yukarıda yapım aşamalarını detaylı bir biçimde sırasıyla sizlere fotoğrafladım.Adım adım takip ettiğiniz takdirde rahatlıkla herkesin yapabileceğini düşünmekteyim.İlk önce yaprakların kalın olanlarını seçip ayıralım.Bunları tencerenin tabanına ve en son üste koymak için kullanacağız.Tencerenin altına yaprakları koymadan önce ben biraz zeytinyağı üstünede deniz tuzunu değirmende öğüterek serptim.Sonra yaprakları saplarını koparmadan döşedim.Sonra sarma işlemine geçtim.Fotoğraflara dikkatli bakarsanız nasıl yaptığımı göreceksiniz.Yaprağı serip üstüne harcı koyduktan sonra kıvırıp yanlardanda rulo yaparak sarıp tencereye diziyoruz.Çok fazla doldurmayın,şişip açılabilirler.Ne çok sıkın nede gevşek bırakın.Pirinç ve bulgur şişeceğinden ona göre ayar yapın.Limon dilimleri koymak sizin tercihinize kalmış.Ben hafif bir ekşilik olmasını seviyorum.Tüm sarma işlemi bittikten sonra kalan kalın yaprakları sarmaların üstüne döşeyin.Tabak kapatıp suyunu ve zeytinyağını dökün.Orta ateşte pişirin.Hızlı ateş olmasın,yapraklarınız açılabilir.Piştikten sonra üstüne ister sarmısaklı veya sade yoğurt ekleyip,sumak serperek servis yapabilirsiniz!..
Afiyetler olsun!!!..
Biz yanına bol soğanlı domates salatası yapıp yedik,şahane oldu.



2 yorum:

  1. Teşekkürler ediyorum!..Tamay'cığım yorumlarınla beni pek bi' mutlu ediyorsun,eksik olma!..Anneciğin kimbilir sana daha güzellerini yapıyordur!..Kendilerinide bloğuma beklerim!..☺

    YanıtlaSil