Etleri zencefil+pekmez yada zencefil+bal ile marine etmeyi sanıyorum 3-4 yıldır kullanmaya başladım. Daha önceleri bahsettiğim gibi et ile pek aram yoktur. Ben sebze sevenlerdenim. Artık eşim sayesinde birde kansızlık sebebiyle et yemeğe başladım. Öyle ki Kurban Bayramlarında asla bana et yedirtemezler ! Zamanla insan mecbur kalınca kendini değiştirmek zorunda kalıyor. Nasılki ben fazla et yemezken eşimde sebze yemiyordu. Zaten erkeklerimiz etçi. Et olmayınca sanki doymayacaklar. Şimdi o da benim sayemde sebze yiyor. Yıllar içinde birbirimizi böle etkileşimimiz oldu diyelim. Şükürler olsun ki evimizde eskisi gibi yemek seçme durumları söz konusu değil. Sadece ara ara bazı besinler tüketilirken anlaşmazlıklar oluyor. Bende hemen ona fayda ve zararlar konusunda bildiklerimi aktarınca anlaşmaya başlıyoruz. Çorbalara karşı halen direnç göstermekte. Benim de sakatat türlerine karşı içimin almama durumu söz konusu ! Bu küçüklüğümden beri gelen bi' durum. Mesela işkembe çorbası, kelle, paça, ciğer v.s. bu tür yiyeceklere karşı tahammülsüzlük var. Hiç sevmem. Kolay kolay yiyebileceğimi de pek zannetmiyorum, sevmediğimden aramamda söz konusu bile değil ! Ama bu et türünü artık yavaş yavaş yemeye başladım. Marineyi bi' gece önceden yapınca etin lezzeti hakikaten güzelleşiyor.
Zencefil bilindiği üzere çok faydalı. Daha önceleri etle birlikte düşünemezken tv'de bi' sağlık programında marine edilebileceğini duyunca bende denedim. İyiki de denemişim. Tadı ve etin yumuşacık olması benim hoşuma gitti. Faydalarını öğrenmek için ''ZENCEFİL'' üzerine gelip tıklayın. Sizde okuyup, öğrenince eminim vazgeçilmeziniz olacaktır ! ☺ Asya, Arap ve Hint mutfakları olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yemeklere tat katmak için kullanılan şifalı bitkilerinde başında zencefil geliyor ! Hem lezzet hemde sağlık için mutfağınızın baş köşesinde yerini alması dileğiyle artık tarifime geçiyorum. Zaten çok kolay, fazla malzeme de yok ! ☺
MALZEMELER :
- 500 gr. dana antrikot,
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı pekmez,
- 1 çay kaşığı tepeleme toz zencefil,
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi,
- 1 tatlı kaşığı kekik,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- Tuz (oran vermiyorum çünkü herkes istediği kadar kullanabilsin diye)
YAPILIŞI :
Zeytinyağı, zencefil, pekmez, sirke, kekik, kimyon, karabiber ve tuz bir kapta karıştırılır. İçine kasabınıza ince uzun parmak şeklinde doğrattığınız etler konur iyice harmanlanır. Buzdolabına ister geceden kapalı bir kapta koyun ister en az 2-3 saat bekletip marine edin. Sonra çıkarıp kızgın yağda iyice soteleyin. Etiniz mühürlenmiş olur. Suyunu saldırmadan hızlı hızlı kavurun. Sonra üzerine etlerin üstünü bir parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. Kapak kapalı olarak pişirin. Pişip pişmediğini bir çatal yardımıyla anlayabilirsiniz. Çatal ete rahat şekilde giriyorsa tamamdır. İsteyen acı da koyabilir. İşte bu kadar kolay. Baharat ilavesi yapabilir, tuzunu da kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben üzerine pişince kekik serptim. Tabağa ''Şapka Şeklinde Patatesli+Pancarlı Salata'' , tere otu ve nar koyarak etimi servis yaptım ! ☺Afiyetler olsun !
♥ Yemeğimin yanında görüldüğü üzere şahane bir tartım da vardı. Onu da yemek sonrası tatlı olarak bol köpüklü ♥türk kahvesi♥ ile sundum. ohhh kahve bahane sevdiğinle sohbet şahane, deymeyin keyfimize oldu ! ehhh ben daha ne isterim canımızın sağlığı olsun, kalın sevgiyle, sağlıcakla... sevdiklerinizle bol sohbetli, keyifli sofralarınız olması dileğiyle !!.. ♥
Enfes gözüküyor, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilGÜLSÜM Ö. :)