Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

4 Şubat 2015 Çarşamba

Kinoalı Ayva Dolması (Quinoa Stuffed Quince)

Sizleri Kinoa ile tanıştırmak isterim. Ben bu Kinoayı 25 Nisan 2013 tarihinde öğrendim ve Twitter'dan takipçilerime tweetledim !!
Daha o tarihlerde pek çok kişi Qinoa nedir bilmiyordu ! Daha sonra bunu öğrenenler 4-5 ay sonra sanki kendileri söylemiş gibi tarifler yazdı. Beni Twitter'dan takip edenler zaten biliyor. Kinoa şöyle böyle diye yazıp ilk denedikleri genellikle en kolayı salatalara koymak oldu. Geçtiğimiz yıldan beri Kinoa'yı denemediğim çok az tarif kaldı !! Herşeyle kullandım diyebilirim. Öyle lezzetler denedimki akıllara zarar ! ☺
Aayyy bu kadar bahsettin hala Kinoa nedir kardeşim diyenler vardır diye size şöyle anlatabilirim ! 2013 yılı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından ''Uluslararası Kinoa Yılı'' ilan edildi. Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ancak ülkemizde çok kişi tarafından bilinmeyen Kinoa vücut için gerekli tüm amino asitleri içermektedir ! ''Kinoa nedir ?'' sorusuna verilecek en kısa yanıt: ''Bir tahıl ürünü'' olacaktır ! Tahıl olarak kabul edilmesine karşın Kinoa aslında aynı adlı bitkinin yemişlerinden elde edilmektedir. Dünya çapında gün geçtikçe popülerleşmesinin ana nedeni ise ''besin değerinin'' oldukça yüksek olmasıdır. Pirinç ve arpa gibi pişirilebilir. Ayrıca pişme süresi oldukça kısadır(10-15 dakika). Kinoa bitkisi 1-2 metreye kadar uzayan uzun ömürlü bir bitkidir. Eski kaynaklara göre M.Ö. 3000-5000 yıllarından beri Bolivya, Peru ve And dağlarının yamaçlarında yetiştirildiğine dair bilgiler bulunmaktadır. Faydalarını kısaca saymak istersek; bitkiler arasında tam protein bulunduranları oldukça nadirdir. Vejetaryenler arasında proteini yüksek oranda bulundurması sebebiyle tercih edilmektedir. Glüten alerjisi olanlara da çölyak hastalığından ötürü uygulanan beslenme düzenine uygundur. Benim gibi demir anemisi yaşayanlar için şahane bi' besin ! Demir minerali bakımından oldukça zengin bi' kaynak ! Bunları araştırıp, öğrenince 5 yıldır demir eksikliği çeken ben bu nimete dört elle sarıldım. Veee faydalarını öğrendiğim gibi hemen Twitter'da paylaştım. Tabii bununla aklınıza gelen veya hiç aklınıza gelmeyen çok farklı lezzet denemeleri yaptım. Halende yapmaktayım. aldığım sonuçlar sayesinde bu güne kadar bekledim. Artık arşivimde Kinoa'lı Lezzetler diye bi' bölüm de var !!.. ☺ İşte şimdi ilk tarifimi paylaşıyorum arkası da gelecek. Çok heyecanlıyım. Kimsenin denemediği lezzetleri burada sizlere aktaracağım. Kinoa'yı duyanlar genelde ilk önce en basit salatalar türünde tarifler vermeye çalıştılar. Benim verecek olduğum tariflerin içinde tabiiki salatada var. Ama ben ilk önce sizlere kış ayında olmamız sebebiyle dolma tarifimi vererek başlıyorum. Sizlere ''Qinoa Stuffed Quince'' diyorum ! Bazıları şimdi ayvayı yedik diyebilir. ☺ Peki ayva dolması nereden çıktı, ne alaka diyenleriniz olduğunu duyar gibiyim ! Şöyleki; geçtiğimiz 1 yıl kadar önce  Şubat ayında (Şubat-2013) tv'de yemek programlarını takip edenler bilir; evlerimizin şirin, tatlı, becerikli çocuğu Sevgili Arda'nın Mutfağı programına rastladım. O gün ''Ayva Dolması'' tarifini izledim ! Amannn canım biz ayvadan tatlı, reçel v.s. yapıyoruz diye düşünürken bu dolma bana enteresan geldi. Daha önce ayvalı yemekler duymuştum fakat deneme fırsatım hiç olmamıştı. Bu dolmayı benim gibi dolma severler hayatlarında bi' kerecik olsun denesinler. Cesaret edip hem ayvalı dolma yaptım hemde içine Kinoa kattım. Ben tadına doğrusu bayıldım, çok çok beğendim, iyiki de yapmışım diyorum. Sadece ayvaları oyma işi biraz el oyalıyor gerisi kolay ! Üstelik sofranızda farklı lezzetler hemde en ennn sağlıklısından ! Bunca zahmete değer bence ! ☺
Size dolmanın yapılış videosunun linkini veriyorum:  http://www.cnnturk.com/video/hazir-cevap/yeme-icme/ayva-dolmasi-nasil-yapilir  isteyen ayrıntılı izleyip, bakabilir !
Yukarıdaki fotoğrafta da ''KİNOA''  gözükmekte. Nasıl bi' şeymiş diyenler görebilsin diye paylaştım. Bu nefis tarifi deneyen ve beğenen birisi olarak sizlere şiddetle tavsiye ederim !! ☺
Tenceredeki görüntüyü de koydumki nasıl bi' lezzet anlayın diye en iyisi siz bence ayvalar bitmeden hemen yapmaya başlayın ! ☺ 
YAPILIŞI:

Ayvaları bi' güzel iyice yıkıyoruz. Bir kaba ayvalar kararmasın diye bol limonlu su yapıyoruz. Ayvaları kesip, oydukça bunun içine koyup,bekleteceğiz. Tepelerini kapak yapacağız ona göre kesin. Alt tabanıda düz dursun diye keseceğiz. Tencereye yerleştirdiğimizde bu sayede düz oturacaklar. İçlerini dikkatli bi' biçimde oyacağız. İşte burası beni zorlayan kısım oldu. Bu safhayı geçtiniz mi işiniz çok çok kolay. Ayvanın etli kısımlarına fazla dokunmadan çekirdekli kısmı çıkarın. Evinizde varsa parizyen kaşık kullanabilirsiniz. Bende yoktu, içlerini tatlı kaşığı ile oyup, çıkardım. Ama o kaşıktan mutlaka alacağım. ☺ Bu arada 1/2 su bardağı Kinoa'yı 1 su bardağı su ile başka bir tencerede haşlayın, süzdürün, soğusun ! Haşlamadan denemediğim için sizi yanıltmak istemem. Ben kinoalarımı haşlayıp, süzdürerek, buzdolabında sakladığım için içinden yarım su bardağı kadar alıp, kullandım ! Gelelim dolma harcına; kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, kıyma,haşlanmış kinoayı, rendelenmiş soğanı, tuzunu ve tüm baharatları(karabiber, tarçın, sumak, kuru nane) bir kaba koyun iyice bütünleşene kadar elinizle bi' güzel yoğurun. Aklınızda olsun evde kinoa yoksa isteyen pirinç yada bulgur ile de deneyebilir. Ayvaların oyuklarına doldurun.Tencereye düzgün şekilde dizin, kapaklarını kapatın. Başka bir tavada tereyağ eritin. Ben içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı da koydum. Salçayı hafifçe kavurun. 2 bardak suyu ekle ekleyin. Tuz ve karabiber koyup bi' taşım kaynatın. İsteyen acıda koyabilir. Kaynattığınız suyu ayvaların üzerine gezdirerek dökün. Kısık ateşte 1 saat yavaş yavaş pişirin. Çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Yumuşamışsa tamamdır. Daha sonra biraz dinlendirin. Bir derin tabağa alın. Ortasına ayvayı koyun. Biraz suyundan üstüne gezdirin. Yanına mutlaka yoğurt ve maydanoz-dereotu ikilisini koyup, süsleyerek servis yapın !
AFİYETLER OLSUN !!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder