Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

30 Aralık 2015 Çarşamba

Tavuk Suyuna Tel Şehriye Çorbası !

Bloğuma yine fazla ara verdiğim bi' dönemdeyim.. NEDEN ?? Son günlerde ülke ve dünya oldukça sıkıntılı, üzücü ve tatsız günler yaşamakta. Son aylarda o kadar çok insan kaybedildi ki; bombalar, şehitlerimiz, eylemler offf inanın düşündükçe içim fena sıkılıyor. aaa bide seçim atlattık bunların ağırlığı sanki üzerime lök diye oturdu. Hiç yazmak istemedim modum iyice düştü. Buraya yazmadım ama devamlı çizim, eskiz... v.s. tasarım üzerine çalıştım. Bloğuma koyup yayınladım. Çizmek bana iyi geldi. İçim öyle duygularla dolmuşki adeta çizerek duygu yüklerimi attım. Aralar da her ne kadar dışarıya pek çıkmak istemesemde eşim sağolsun beni açık havaya, doğaya götürdü epey ruhum hafifledi. Artık şu haberlere bakmak istemiyorum. Mevsim de yavaş yavaş kışa döndü diyecektim, kış geldi kapıya dayandı, son 4-5 gündür çok keskin bi' soğuk var. Bugün, yarın kar gelecekmiş diyorlar. Geçtiğimiz ay eskilerin dediği pastırma yazını ara ara yaşadık. Dışarda da insanları fazla gözlemliyorum, herkes yaşam mücadelesi derdinde, çoğu birçok olaya sanki sağır. Sosyal medya ya eskisi gibi fazla bakmıyor, haberlere arasıra göz gezdiriyorum. Bazı insanların yüzeysel davranışları, acılara üzülmüş gibi yapıp sahte vicdanları beni irite ediyor... Ne kadar uyduruk lafları tweetleyip hemen ardından da yok şuradayım yok buradayım saçma durum bildirimleri, dudak büzüştürmeli aptal, saptal tam kezbanlık hallelerindeki fotoları... yemek bloggerlarının yabancı sitelerden, Pinterest'ten v.s. yaptıkları kendine ait olmayan ama sanki kendi bulmuş gibi yaptığı yemek paylaşımları (araklama, kaynak belirtmeden çalıntı tarifler, fikirler), trollerin küfürlü sözleri... insanların birbirine düşmanca gönderme yaptıkları gönderiler içimi daraltıkça daralttı, adeta sıkıntı yüklemesi yaptı.
Kendimi toparlamak için kendime şifa verici çorbalar, hafif yemekler yaptım. Kitaplara daldım.. bol bol müzik dinledim.. Kahvelerimin yanına iyi gidecek tatlara yöneldim.. Vücut direncim artsın diye tavuk suyunu evde yapıp çorbalarıma kattım. İşte bu benim küçüklüğümün en sevdiğim çorbasıdır, annem ben ne zaman biraz üşütsem, hastalansam bu çorbayı yapardı. Eşim 3-4 çeşit çorba haricinde diğer çorba çeşitlerini pek içmezdi. Fakat ben onu bu çorbaya çeşitli uğraşlarım sayesinde zorda olsa alıştırdım. Şu an biraz kendini kötü hissetse hemen bu çorbayı benden ister. Yemek seçen bi' eşiniz varsa veya çocuğunuz biraz işiniz zor oluyor. Onları fazla zorlamadan kısa, net bir şekilde yaptığınız yemeğin faydalarını sıkmadan anlatıp, iştahlı iştahlı gözünün önünde yerseniz inanın çok etkili. Sizin düzeldiğinizi görünce merak ediyorlar. Bir kaşık al, tadına bak, beğenmezsen bırakırsın diyin ve hiç üstüne gitmeyin, zorlarsanız ters teper. Kokusunu koklatın, servis yaparken abartıya kaçmadan iştah kabartıcı bi' sunum yapın ! Bunlar benim bizzat kendim test ederek oluşturduğum izlenimler... Burada kendi tecrübelerimi anlatıyorum. Benim yöntemim bu ! Belki siz daha farklı yolları deneyerek kendinizce formüller oluşturabilirsiniz. Herkesin  yoğurt yiyişi farklı benim ki de bu ! ☺
Yeni yıl ile alakalı sizlere yeni tarifler veremeyeceğim. Hepsi arşivde bekliyor. Belfıtığım tekrar nüksetti. Kolumda da fazla çizim yapmaktan sinir sıkışması oluştu. 3-4 gündür feci ağrılarım olunca doktordan iğnelerle düzelmeye gayret ediyorum. Kendimi tam anlamıyla iyi hissettiğimde buraya tekrar yazacağım. Bu nedenle beni merak etmeyin. Çok güzel şey yaptım. Sabırlı olursanız paylaşırım. Önceki tariflerime göz atarsanız herkes kendine göre bi' tarif bulacaktır. ☺
Yılbaşı için hindi yapmak isteyenler bloğumdaki arşivden bulabilirler: Kestaneli, İç Pilavlı,Portakal Soslu Hindi Dolması!.. Yazıların üstüne tıklarsanız, tariflere gidersiniz !!
Kütük Pasta, Cupcake tarifleri 
için tıklayınız !! 
Şimdi biz gelelim asıl tarifimize: Tavuk Suyuna Tel Şehriye Çorbası için ben son 5 yıldır hazır bulyon yerine evde yapılmışını tercih ediyorum. Öylesi hem çok daha lezzetli ve üstelikte hem de çok daha sağlıklı. Sizde kasaptan aldığınız fabrikasyon tavukları değil gerçek serbest dolaşan köy tavuğunu kaynatarak missler gibi kullanabilirsiniz. Zira diğerlerinin ne tadı nede o nefis kokusu yok. Sağlıklı da değil. Lütfen biraz dikkat....İsteyen içine aroma versin diye otlar ve baharatlardan koyabilir. Kullanmadığınız tavuk suyunu küçük porsiyonlar halinde derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Ben kemikli parça tavuk almıştım. Hemen kaynattım. Suyunu çorbaya kullandım. Etli kısmıda kemiklerinden ayırdım. İster salatalara ister yemeklere bu şekilde ilave edilebileceğini unutmayın, tercih sizin.

MALZEMELER: 

  • 500gr. Kemikli tavuk eti,
  • 1,5 litre su,
  • 1/2 çay bardağı tel şehriye,
  • 3 adet kapya biber,
  • 2 adet kırmızı biber,
  • 1 adet büyük boy soğan,
  • 2-3 adet domates ⬅ (Yazın yapıyorsanız domates, kışın bunun yerine dolu birer yemek kaşığı ev yapımı domates, biber salçası kullanılabilir.)
  • 10 dal maydanoz,
  • 5-6 dal dereotu,
  • Yarım  limon suyu,
  • 2-3 dal taze nane,
  • Tuz, Karabiber, Kırmızı Tatlı Toz Biber, Kimyon, Kuru Nane, 1 çay kaşığı toz şeker,
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ,
  • 1 adet rendelenmiş havuç.
  • İsteyen acı biber ekleyebilir. Haşlamış olduğunuz tavuk etlerini didikleyerek içine de koyabilir. Ben bazen canım isteyince ekliyorum.

YAPILIŞI;
Tavuk etini, 1,5 litre su ile haşlayın. Ayrı bir tencereye sıvıyağı koyun. İlk önce küp küp doğranmış soğanı pembeleştirene kadar yağda kavurun. Ardından küçük küçük kesilmiş yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin. Domates veya salçayı mevsimine uygun olarak koyun. Şekeri de ekleyin. Bu asiti almak için. Kavururken rendelenmiş havucu ilave edin. Kıyılmış maydanoz, dereotu, nane ve tel şehriyeyi ekleyin. Hafifçe şöyle 5-6 kez döndürün. Hemen haşlanmış tavuk suyunu ister sade ister didiklenmiş tavuk etleriyle tencereye koyun. Su miktarıda size bağlı. İsteyen az veya çok ekleyebilir. Tuzu, baharatları kendi damak zevkinize göre ayarlayın. Acı sevenler serbest, ölçü kendilerine göre eklenebilir. Tel Şehriyeler şişip, pişince çorbanın altını kapatın. Limon suyunun hepsini ister tencereye ister tabağınıza ekşiliği nasıl arzu ediyorsanız o şekilde dökebilirsiniz. Ben üzerine nane yaprakları koyarak, dilim limonla servis yaptım. Bu çorba tam bir şifa kaynağı. Bizim evin hastalanınca baştacı ! Tabii arda hasta olmadan da canımız isteyince hemen yapıp içtiğimiz çorbaların başında gelmekte. ☺
Şimdiden herkese önümüzdeki yılda bol mutluluk, sağlık, huzur, neşe ve bereket diliyorum. Hastalara şifa olması ümidiyle..
AFİYETLER OLSUN..
Arşivdeki diğer tariflerime ulaşmak için sağ bölümdeki en üstte ARŞİV yazan bölüme tıklayabilirsiniz. Ya da arama bölümüne aramak istediğiniz kelimeyi girerek tariflere ulaşmanız mümkün.
HERKESE MUTLU YILLAR..
KALIN SAĞLICAKLA.. ☺

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder