Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

5 Ekim 2015 Pazartesi

Şeftalili Galette !

Nefis bir galette tarifim var ! Başrolde şeftalinin olduğu yan rollerde de biraz böğürtlen biraz frambuaz taneleriyle renk ve lezzet kattığım içinde finduk, fistuk olan tart çeşidi yaptım. Galette ne kardeşim diye soranlar: düz yuvarlak Fransız hamur işi diye tarif edebilirim.. Tart hamurunu tart kalıbına açıp, yerleştireceğinize yuvarlak açıyorsunuz, ortasına istediğiniz meyveleri koyarak yada kombinleyerek hamurun kenarlarını meyvaların üstüne doğru katlayarak, kıvırıyorsunuz. Öyle çokta düzgün olmamalı, gelişigüzel durmalı.. inanın tarttan çok daha pratik olması sebebiyle benim bu aralar canım istedikçe yaptığım tatlı oldu. Bunu ilk kez Kilyos sahiline giderken tüm yaz boyunca şerbetlerimin yanına yaptım. Dilimleyerek yanımıza aldık ister soğuk içeceklerle, ister çay, kahveyle aaa tabii yanına bi' top dövme dondurmayla harika oldu. Bu galette denilen lezzeti ben ilk önce, çok severek, bayılarak birazda geç keşfettiğim Sevgili Cafe Fernando'da gördüm. Benim takip ettiğim şahane blogların başında yer almakta. Sanırım 4 yıla yakın bi' süredir bloğu izliyorum. Tarif birebir aynı değil. Ben kendime göre yaptım. Siz isterseniz blogdaki gibi uygular, yaparsınız. Kendisini bilenler zaten sıkı takipteler yeni öğrenenlerde mutlaka takibe alsınlar.. Zira tarifler kadar anlatım dili, fotoğrafları müthiş ! Bloğun kendine has duruşu, havası, orjinalliği, kalitesi tartışmasız.. üstelik kitabı da çıktı.. İyiki keşfetmişim tekrar söylüyorum ÇOK beğendiğim blogların başında.. ☺
Çeşit çeşit galette tarifleri uzun zamandır Pinterest'te sürekli karşıma çıkmaktaydı. Bunun için Pinterest'ten çok fazla ilham alabilirsiniz. Benim Tart, Pie, Galette panomuda takip ederseniz ne kadar meraklı olduğumu görürsünüz. 
Kilyos'a giderken börekler.. galetteler.. soğuk şerbetler harika oldu.. İnsanın kendi yaptığını gönül rahatlığıyla tatması da güzel ! Dışarıdan aldığımız yiyeceklere pek güvenemiyorum. Eğer bildiğimiz, tanıdığımız bir yerse ona sözüm yok. Bilmediğim yerlerde ben açıkçası çok tedirgin oluyorum. 
Size bol bol fotoğraf yayınladım.. Ben yaparken ayrı, fotoğraflarken ayrı hele tadına bakarken ayrı bi' zevk yaşadım. Bu hamuru istediğiniz ölçüde yapabilirsiniz. İster küçük ister biraz daha büyük hiç farketmez. Hamurunuz kalsa bile streç filme sarıp atın buzdolabına (DONDURUCUYA) daha sonra çıkarıp hemen açarak istediğiniz meyvelerle yapın. Ben ilk denemede biraz farklılık yaptım. Bu galette hamurum biraz artınca kenarlarına yuvarlak kurabiye formunda parçalar koydum. Ortalarına birer fındık gömdüm. Alın size Galette Kurabiye oldu ! Bir sonraki yapışımda bildiğimiz galette şeklinde yaptım. Artık siz nasıl süslemek isterseniz o şekil dener farklılığınızı gösterirsiniz. Benden çıkan sonuç şimdilik bu !! 
Eşim görünce yine atmışsın imzanı dedi ! ☺☻
Malzemeler :
  • 2 su bardağı elenmiş un,
  • 1 adet yumurta 
  • *(sarısı ve beyazı ayrılacak, sarısını hamura beyazınıda hamurun kenarlarına kullanacağız),
  • 100 gram soğuk tereyağ ( küp küp kesilmiş ),
  • 1 yemek kaşığı soğuk su,
  • 6 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı mahlep,
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz.

Bunlar galette hamurunun malzemesi !
  • 2 adet olgun şeftali, 
  • 7-8 adet böğürtlen,
  • 6-7 adet frambuaz,
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası,
  • 5 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 çorba kaşığı galetta unu,
  • 1 çorba kaşığı limon suyu,
  • 1 kahve fincanı iri dövülmüş ceviz,
  • 1 yemek kaşığı fıstık,
  • 8 adet fındık,
  • 1 çay kaşığı tarçın. (İsteyen koymayabilir. Ben kan şekerimi dengelesin diye kullandım.)

*İç malzeme  tamamen sizin damak tadınızla alakalı. Ben şeftalili yaptım. Araya böğürtlen ve frambuaz serpiştirdim. Siz bunların yerine mevsimine göre çilek, erik, armut, elma, kayısı, kiraz... v.s. kullanabilirsiniz. Yanına bi' top dondurma... veee süslemek hemde ferahlamak adına nane yaprakları eklemeyi ihmal etmeyin ! 
YAPILIŞI :
İlk önce hamuru hazırlayacağız. Dikkat etmemiz gereken hususlar ; tereyağ buz gibi olmalı. Bıçakla küçük küpler halinde kesilmiş olursa çok iyi olur. Yoğurma işlemini ister mutfak robotu ister elinizle yapın. Ne kadar hızlı olursanız sonuç o kadar tatmin edici olacaktır. Hamuru cıvıklaştırmadan fazla oynamadan yapmalıyız. Tereyağ küpleri fazla erimemeli ki hamura gevreklik versinler. Ayrıca pişerken meyveler sulanıp hamuru bozmamaları için de nişasta ve galetta unundan faydalanacağız. Bir kaba unu, toz şekeri, yumurta sarısını, tuzu alın, karıştırın. Ben mutlaka unu eleyerek kullanmayı tercih ediyorum. Ardından soğuk tereyağı ve soğuk su ekleyin. Mutfak robotunda yapıyorsanız düşük devirde hamur kum gibi olana kadar elinizle yapıyorsanız da parmak uçlarınızla hamuru hafifçe karıştırın. Kıvam hamuru parmaklarınız arasında tuttuğunuzda birbirine yapışacak şekilde olmalı. Galette hamuru hazır olunca streç filme sarıp, buzdolabına 30 dakikalığına koyun. Orada hem dinlensin hemde eriyen tereyağları donsun. Sonra yağlı kağıt üzerine hamuru koyup, merdane ile ince açın. Kullanacağınz tepsiye göre boyutunu ayarlarsınız. Çok mükemmel olsun diye fazla çaba sarfetmeyin. İsteyen bir bıçakla kenarları yuvarlak olacak şekilde kesebilir. İşte bende o kestiğim parçaları üstüne minnak kurabiye şeklinde yerleştirdim. Ayrı bir kapta ince dilimlenmiş şeftalileri mısır nişastası, galetta unu, şeker, tarçın, limon suyu ile karıştırıp, harmanlayın. Hamurun ortasına yan yan dizerek yerleştirin Aralara frambuaz ve böğürtlen koyun. Üzerine ceviz serpin. Hamurun kenarlarında 2-3 parmak boşluk kalsın. Bu kısmı meyvaların olduğu yere doğru, kıvırıp, dışa katlayın. Kalan parçaları yuvarlak yapıp aralıklı olarak yerleştirin. Orta göbeklerine birer fındık koyup, hafif bastırarak, yerleştirin. Üzerine yumurta akını sürün. Şeker serpin. İsteyen ceviz serpebilir. 180 derecede 30-40 dakika pişirin. Pişer pişmez hemen fırından alın. En az 10-15 dakika dinlensin. Birden keserseniz hamur çok nazik olduğundan kırılıp, parçalanabilir. 
Soğuduğunda keskin bir bıçakla dilim yaparak servis tabağına koyun. Yanına ben dövme dondurma koyup üzerine birer tane böğürtlen, frambuaz tanesi koydum. Fıstık serptim. Nane yaprağı ekledim. Bol köpüklü türk kahvesi eşliğinde servis yaptım. Daha sonra çayla ince bi' dilimlede denedim. Plaja giderken de yanımıza birer dilim aldık. Soğuk içeceklerle harika oldu. 
Hatta eşime ayrı servis yaparken ben çikolatalı yiyecekler yiyemediğim için ona hani efsane sinema lezzeti olan ♥ALASKA FRİGO♥  dilimleyerek lezzeti patlattım... Yerken inanın halini görmeliydiniz. ☺ Ben zavallı garibim ona bakarken yemiş kadar oldum. ☺
Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin !
Afiyetler olsun !!..  ☺
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya  *ARŞİVİMİ*  kullanın ! 

2 yorum:

  1. Yemek Kulübüm'ü kurduk! Siz olmadan olmaz :)

    Sevinç hanım merhaba,

    Kısa bir süre önce Yemek Blogunuzu ziyaret etme fırsatı bulduk ve blogunuzda yer alan yemek tariflerinizi, tariflerinizde kullanmış olduğunuz görselleri çok beğendik. Blogunuz için oldukça emek ve zaman sarfettiğinizi blogunuzun her sayfasında hissettik. Bu harika blog için sizi kutlarız. Ellerinize, emeğinize sağlık!

    Yemek blogger’lığı oldukça emek ve zaman gerektiren bir uğraş. Onca zaman ve emek harcadıktan sonra yapılan yemeklerin beğenilmesi, takdir edilmesi ve blogun takip edilmesi tüm blogger’ların en büyük arzusu. Bu durumdan yola çıkarak yemek blogger’larına blogunda yayınladıkları yazı ve tarifleri daha çok kişiye ulaştırabilmesi, bloglarına ve sosyal ağlarındaki hesaplarına ziyaretçi ve takipçi kazandırabilmesi için özel bir internet sitesi oluşturma fikrinde yoğunlaştık ve Yemek Kulübüm’ü tasarladık.

    Yemek Kulübüm’de ücretsiz olarak üye hesabı oluşturan kullanıcılarımız, yemek tariflerini ve görsellerini kolayca paylaşabilmekte, profillerinde kendilerine ait blog ve sosyal ağ hesaplarının linklerini paylaşabilmekte ve böylece yemek tariflerini beğenen site kullanıcılarını kendi bloglarına ve sosyal ağ hesaplarına çekebilmektedir.

    Yemek Kulübüm’ün en çok seveceğiniz özelliklerinden birisi de blogunuzda olduğu gibi üye hesabınızdan günlük yazabiliyor olmanız ve günlüğünüzü sosyal ağlarda kolayca paylaşabilmeniz. Kendi blogunuzda yazmış olduğunuz yazıların bir kısmını bu bölümde paylaşıp blogunuza takipçi ve ziyaretçi çekmek sizin için çok daha kolay olacak.

    Tüm bu kolay ve faydalı kullanım özelliklerinin yanı sıra Yemek Kulübüm üye hesabınızdan paylaşmış olduğunuz kendinize ait yemek tarifi ve püf noktalarından puanlar toplayarak her ay çeşitli hediyeler kazanma şansı da elde edebilirsiniz.

    Ayrıca; Gıda Danışmanım’a soru sor, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği, mutfakta püf noktaları, mutfak ve gıda sözlüğü, gıdaların ve yemeklerin kalori değerleri, gıdaların saklama sıcaklıkları ve koşulları, gıdaların sağlığımıza faydaları ve zararları gibi pek çok konu gıda mühendisi ve beslenme uzmanlarımızın kaleminden Yemek Kulübüm’de.

    Blogunuza ve sosyal ağlardaki hesaplarınıza daha fazla ziyaretçi ve takipçi çekmek için sizi de blogger dostu Yemek Kulübüm’e bekleriz.

    Yemek Kulübüm üye hesapları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için http://yemekkulubum.com/yemekkulubum linkiden hesabımızı inceleyebilirsiniz.

    Yemek Kulübüm’de düzenlenen Ödüllü Yemek Puan Oyunu hakkında detaylı bilgi almak için http://yemekkulubum.com/icerik_sayfa/ekle-yemek-tarifi-kazan-yemek-takimi linkimizi ziyaret edebilirsiniz.

    Saygılarımızla,

    Yemek Kulübüm
    www.yemekkulubum.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkür ederim ! Güzel sözleriniz için sağolun !
      Sitenizi inceleyeceğim. Hergün olmasada fırsat buldukça kendi denemelerimi burada elimden geldiğince paylaşmaya çalışıyorum. Hakikaten çok emek ve özen isteyen bi' uğraş ! Diğer sosyal ağlarda da bloğumdaki yayınları paylaşmaktayım. about.me/joybravedriver2011 ✔
      Yorum bırakırken lütfen isimle yazarsanız çok memnun olurum ☺
      TEKRAR TEŞEKKÜRLER !!

      Sil