Geçtiğimiz salı günü (6 OCAK 2015) ilk defa ♥KÜTÜK PASTA♥ denemesi yaptım ! 2014'e girmeden önce Pinterest'te devamlı karşıma rulo kek ve kütük pasta tarifleri çıkınca bende dayanamadım ! Daha önce bildiğiniz gibi Çilek Desenli Rulo Pasta yapmıştım ve çok beğenilmişti ! Hem görüntü hem tat hemde sunum olarak inanılmaz övgüler aldım ! ☺ Pinterest'i 2012 yılında keşfettim.Girmeye bi' türlü cesaret edememiştim. Daha o zamanlar bloğum falan yok. Bi' Twitter var o kadar !! Daha sonra hepsi oldu ama NASIL ?!?!..28 Şubat 2013'de bende Pinterest denilen sosyal medya platformuna giriş yaptım. Şahane bi' ağ ! ♥ TUMBLR'dan sonra en en sevdiğim yer !!♥ ☺Fark ettimki; insanlar ne güzel tarifler yapıyor diye düşünürken vede hayran hayran bakarken aaaa bi' baktım o fikirler onların değilmiş ! Çoğunluk meğersem Pinterest veya yabancı sitelerden görüp uyguluyormuş. Öyle zannedildiği gibi kendilerinin fikirleri falan değil şahane fikirler hep oradan çıkıyormuş. Maşallah bizdeki bloggerlar çeviri yaparak denediklerini yayınlıyorlar. Bende acemice bakarken buna defalarca şahit oldum. Bazılarını istisna olarak dışarda tutuyorum. Onlar kaynaklarını belirterek usule uygun yayın yapıyorlar. Neyse efenim sonuç olarak fikirleri aldıkları site veya kaynağı belirtmemeleri beni asıl ilgilendiren konu ! Kaynak belirtilmeli. Çünkü o kişinin emeğine saygı ve meslek ahlakı bunu gerektirir. Tabii halen bloggerlığın bi' meslek olarak geçerli mi değil mi ? bi' ona bakmak gerekir ! eee o da başlı başına ayrı bi' konu ! Eğer bi' işi tam olarak layıkıyla yapıyorsanız meslek etiği diye bi' şey var !! Başkalarının fikirlerini yürütmek hiç hoş karşılanabilecek bi' durum değil. Buna fikir hırsızlığı denir! Ne var sanki şuradan şu fikri gördüm diye yazmak, belirtmek bu kadar mı zor ??
*Ben bu durumları daha önce tasarım dersimizde de çok yaşadığım için hiç yabancı değilim. Birgün hocamızın verdiği ödevleri fazlasıyla yapıp, ekstra güç sarfederek geceli, gündüzlü yapıp bitirdim. Gününde teslim etmek için onca çaba sarfederken arkadaşın biri gelip ayyy neler yaptın, bi' bakabilirmiyim dedi. Bende hiç aklımdan onun gibi fikirler geçmediğinden gösterdim. Ertesi gün bir baktım benim yaptığım bluz kolunun aynısı etek detayı v.s. hepsi birebir kopya edilmiş yada biraz ufak değişikliklerle yapılmış mı?!?!.. Vee daha bunun gibi neler neler. Allahtan ben ödevimi önce teslim etmiştim. Hoca hemen benzer detayları, çizgileri farketti. aaa bu Sevinç'in tasarımına ne kadar benziyor demez mi? Siz düşünün seyreyleyin o anı ! Buna benzer insanlar her yerde her zaman mevcut ! Artık hiiiç şaşmıyorum. Kendileri üretemedikleri için başkalarının fikirlerini rahatlıkla çalabiliyorlar. Ben herşeyin artık fardındayım. Uzun zamadır insanları gözlemlediğimden, birçok şeye şahit oldum, herkesini tek tek çözdüm ve halende çözüyorum diyebilirim. Mesela; bir malzemeyle kimsenin kullanmadığı bi' lezzet yakalıyorsunuz. Sunumunu özenerek hazırlıyor, fotoğraflıyorsunuz. Daha blogda tarifini yazmadan paylaştığınız sosyal medya ağından kopyalayıp, yapıveriyorlar. Hadi gelde sinirlenme !! Maalesef bunların yaptıklarına artık ne dendiğini biliyoruz ; HIRSIZLIK : *Fotoğraflarımın ve tariflerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ben sizlere yaptığım denemeleri burada paylaşmak için bu bloğu oluşturdum!.. Bu yasal uyarıyı neden hiçe sayıyorsunuz ??!!
Bu konuda inanılmaz dertliyim ! Çok rahatsız edici bi' durum ! Bununla ilgili bazı sitelere uyarı maili attım. Beni dikkate alıp hemen gerekeni yapanlar oldu. Bazılarınınsa pişkinliğine şaşırdım. Bunlar nasıl insan dedirtiyor !! PES DOĞRUSU !! Hem bunlara canımı sıkarken birde güzel, farklı bi' lezzet yakalamanın mutluluğu, heyecanı ile yaptığınızı paylaşıyorsunuz. Mesela Facebook, Twitter, Instagram v.s. gelin görünki insanlar bakıyor, görüyor ama görmemiş gibi davranıyor. Özellikle Facebook hesabınızda ! Orası zaten ayrı bi' olay !! Ben oraya geç girdim. Tam bir facia !! Arkadaş listenizden toplasanız bir elin parmaklarını geçmez beğeni yok, yorum zaten hiiiç yok. Nasıl bir yerdir anlamadım, gitti. Bende artık 2015'de oraya pek uğramama kararı aldım.Ve kendi hesabımda defalarca belirttiğim şu;
*FACEBOOK ARKADAŞLARIM !!..
*Beni Facebook sayfasından çıkarmanın nezaketsizlik olacağını düşündüğünden olsa gerek bunu yapmayan ama geçen süre zarfında da yaptığım paylaşımlara ve yorumlara olumlu ya da olumsuz en ufak bir yorum , beğeni , eleştiri getirmeyen dostlar var .. Doğumgünü kutlamalarıma bile nezaket icabı bi' teşekkürü çok görenler bulunmakta !! ve o dostların sanırım bugüne kadar , ilgi alanlarının (ki vaziyet öyle gösteriyor) tamamen dışında yaptığım paylaşım ve yorumlarla yeterince başını şişirdim !!.. Zira ben defalarca da belirttiğim gibi burada sosyal paylaşımın biraz da olsa bazı sorunları çözmek anlamında yararlı olacağına olan inancım ve benim ilgi alanım olan #TASARIM , #LEZZET merakım dolayısıyla #Facebook 'da bulunmaktayım!!.. Sizlere sorunlara çözüm amaçlı çeşitli kampanyalara imza verir misiniz dediğimde bir-iki kişi dışında ilgi gösteren olmadı !.. Onlar bazı olaylara üzülmüş gibi yapıp sayfaların paylaşımlarını duvarlarında yayınlamakla yetindiler. Bide devamlı oyun isteği göndermenizden fazlasıyla sıkılmış durumdayım, gına geldi. Bu duruma bir son vermek ve beni hatır için facebook sayfasında ekli tutan dostları daha fazla rahatsız etmemek adına (kısacası kendilerini benden kurtarmak adına) 2015'de beni kendi arkadaş listelerinden çıkarabilirler !!.. burada kesinlikle bir sitem sözkonusu olmayıp , dostlukların her zaman baki olduğunu hatırlatırım , Selamlar ...
*Bütün duvarlar gibi iki anlamlı iki yüzlüydü. Neyin içeride, neyin dışarıda olduğu, duvarın hangi yanından baktığına bağlıydı. (Ursula K. Le Guin)
Çünkü benim anlayışımla onlarınki pek uyuşmuyor !! Onlar genellikle sayfaların paylaşımlarını paylaşıp, gezme, tozma fotoğraf ve durumlarını zaman tünellerinde like ediyorlar. Şimdi bazıları sen bu durumdan hoşnut değilsen orada ne arıyorsun diyebilir. Belirttiğim gibi benim konularım belli. Tabiiki arada sırada bende fotoğraf paylaşıyorum. Ama genellikle yemek ve tasarım üzerine. Ben *FACEBOOK JARGONUNA* alışamadım. İÇİM DARALDI !! offfff offfff....
ayyyy neyse içimi bi' döktüm bi' döktüm ohhhh valla rahatladım. Sözün özü artık beni ya TUMBLR ya Pinterest yada en son Twitter'da bulabilirsiniz. ☺
Yada tüm sosyal medya ağlarımdan (% 100 SEVİNÇ) hangisini kullanıyorsanız oradan takip edebilir, yorum, görüş belirtebilirsiniz !! Şimdilik bu kadar ! Biliyorum çok uzun oldu ama yazmazsam içim rahat etmezdi !! Aslında birgün bir yayınımı lezzet değilde buna ayırsam hiç fena olmaz ! Çünkü anlatılacak çok şey var !! ☺
Bizdeki bloggerlar şimdi yazdıklarıma belki kızabilir yada hak verebilirler. Onların durumunu anlıyorum.
Bunlar benim gözlemlerim sonucunda ortaya çıkan düşünceler !!..
Şimdi gelelim asıl konuya: Bu '' KÜTÜK PASTA '' nasıl ortaya çıktı ! Yayının başında da bahsettiğim gibi Pinterest'de görüyordum diye. Daha sonra Sevgili Aydan Hanımın Facebook sayfasında o şahane Kütük Pastasını gördüm. Fakat bana doktorum tarafından çikolata yasaklandığından çok istesemde yiyemeyeceğim için çikolata yerine ne kullanabilirim düşüncesi oluştu. Kendisi diabetikler için öneri verdiler sağolsunlar. Bizim ailede annem,rahmetli babam ve kardeşlerim hepsi diabet sorunu yaşıyor. Henüz bende çıkmadı. Fakat bendeki rahatsızlık : Meniere !! Çikolata, kakao, turşu, aşırı tuz v.s. gıdalar yasaklı listemin başında yer almakta. Bu nedenden ötürü çikolata kullanamıyorum. Kullansamda yiyemiyorum. eee canım o kadar çok istiyorki anlatamam. Bende çikolatanın tadına yakın onu aratmayacak bi' lezzet geliştirdim. Bu pastayı yaptıktan sonra onunla kapladım, süsledim. Veee idaalıyım çok ama çoook lezzetli oldu. Bu lezzeti sanıyorum ilk ben deneye deneye düşüne düşüne buldum. Başka hiçbir yerde karşıma çıkmadı. Şimdi gelir bunuda kopyalar kendilerininmiş gibi yayınlamaya kalkarlar. Bunun tarifini önümüzdeki ay verecektim ama beklemeden yayına hazırlamaya karar verdim. Bu benim gibi rahaysızlık yaşayanlara armağanım olsun. Artık çikolata yerine bunu kullanabiilirler. Bol bol fotoğrafladım tadına baktım. Özellikle her zaman yanımda olan ve desteğini benden hiç esirgemeyen ♥Çok Sevgili Eşim Canımın İçi Biricik ♥MEMOM♥ bana özel yılbaşında kütük pasta yaptırmış. Onu kırmamak için azıcık ucunda tattım. Ama yine bende baş dönmeleri oldu. Geçtiğimiz salı günü ona sürpriz olarak bu pastayı yaptım. İkimizde gönül rahatlığı ile tadına baktık. Aynen onun ağzından çıkan sözleri aktarıyorum; ''M Ü K E M M E L olmuş !! Dışarıdan almaya kalksak zaten bulamayız. Senin elinden olması paha biçilemez ! Yapsan yapsan ancak bunu sen yaparsın CANIM !! Ellerin,kolların dert görmesin. E L L E R İ N E SAĞLIK !'' İşte bu sözler bana o kadar iyi geldiki anlatamam ! ☺ Rengi içinde meşe ağacına benzemiş dedi. O fotoğraf çekmeyi sevmeyen insan aldı cep telefonunu kaç poz fotoğrafladı şaştım kaldım. Akınızda olsun siz isterseniz tabiiki çikolatadan ganaj yaparak kaplayabilirsiniz.
Artık ben bunun tarifini yayınlamalıyım dedim.
İşte şimdi karşınızda ! Her tarifimin her lezzet denemesinin hikayesi bu bloğumda karşınızda ! Buyrun efenim malzeme ve tarife nihayet geçiyoruz !! ☺☻☺☻...
MALZEMELER:
- 5 adet oda sıcaklığında beklemiş yumurta,
- 3/4 su bardağı toz şeker,
- 3/4 su bardağı elenmiş tam buğday unu,
- 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu,
- 1 paket vanilya (İsteyen vanilya çubuğunun içini kazıyarak kullanabilir.Aklınızda olsun paket vanilyalar sentetik.)
- *Kakaoyu pandispanyada kullanmak isterseniz 2-3 yemek kaşığı kadar kullanabilirsiniz.*
- Büyük boy dikdörtgen fırın kabı ! Bunlar pandispanya hamuru için gerekli olanlar !
İç ve Dış Kaplaması için gerekli malzemeler:
- 10 adet medine hurması,
- 4 adet kırmızı elma,
- 2 adet olgun muz,
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası,
- 2 yemek kaşığı esmer şeker,
- 3-4 damla limonsuyu,
- 1 tatlı kaşığı dolusu tarçın,
- 2 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu,
- 1 su bardağı ılık su,
- 3-4 adet karanfilin tepesindeki topuçuklar,
- 1 paket toz krem şanti(ben PINAR'ın kullandım),
Süslemek için;
- 1 tatlı kaşığı hindistancevizi rendesi,
- 1 tatlı kaşığı tarçın,
- 1 avuç dolusu ayıklanmış nar tanecikleri,
- isteyen kakaoyu üzerine çay süzgeci ile sepebilir yada pudra şekeri serperek kar yağmış görüntüsü elde edebilir.
YAPILIŞI:
İlk önce dış, iç kaplamasını yapacağız. Çünkü soğuması ve kıvam alması için dolapta beklemesi gerekiyor. 10 adet hurmayı yıkayıp çekirdeklerini çıkararak tencereye elimizle gelişi güzel parçalayıp koyalım. 4 adet elmanın kabuklarını soyup, küp küp doğrayalım. 2 yemek kaşığı esmer şeker, 2 yemek kaşığı nişasta, limonsuyu, tarçın,su ve karanfilin tepesindeki topuçuklar ufalanacak. Hepsi bir tencerede orta ateşte pişirilecek. Elmalar yumuşayınca ve kıvam koyulaştığında ocaktan alınacak. Soğuması için 1 saate yakın beklememiz gerekiyor. Tamamen soğuduğunda içine keçiboynuzu tozu ve krem şanti eklenerek blendır ile parçalanacak. Koyu kıvamlı bir karışım elde edeceğiz. İsteyen bunun yerine işin kolayına kaçıp çikolatadan ganaj yapabilir. Ben bunu benim gibi çikolata tüketemeyen, rahatsızlığı olan insanlar için deneyerek buldum. Böylelikle kütük pasta yeme zevkinden mahrum kalmadan farklı bi' lezzet yakalamanın da hazzı apayrı !! İnanın bu karışım diğer çikolata kapladığınız tüm pasta, kek veya tatlılarda kullanılabilecek bi' lezzette !.. Hurmanın, elmanın faydalarını az çok hepimiz biliyoruz. Bunun içinde keçiboynuzu oluşu kansızlığa çok iyi geliyor. Daha öncede birçok tarifimde keçiboynuzu tozunu kullandım.Onlara da göz atabilirsiniz.☺Elde ettiğimiz karışımı buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz.
Pandispanya yapımı zaten çok kolay ! Burada dikkate gerektiren konu; hamurun kıvamı ve piştikten sonra yağlı kağıttan düzgün bir şekilde ayırarak rulo şekline getirmek. Oda sıcaklığındaki yumurtaları derin bir kaba kırıp içine 3/4 su bardağı toz şekeri ekleyerek iyice çırpıyoruz. İlk başlarda sarı olan renk çırptıkça açılıp beyaza yakın bir renge dönüşecek, krema gibi olacak. 8-10 dakika güzelce mikser ile yüksek hızda çırpalım. Daha önceden elediğimiz 3/4 su bardağı elenmiş tam buğday unu, vanilyayı ve kabartma tozunu çırpılmış yumurtaya yavaş yavaş kaşıkla 5-6 sefer karıştıralım. Dikdörtgen tepsiye yağlı kağıt serelim. Hamuru üzerine spatula ile döküp, yaylım. Her tarafı eşit, düzgün kalınlıkta olsun. İsteyen hamurunu kakaolu yapabilir. Isıtılmış fırında 170 derecede 10-12 dakika pişereceğiz. İstediğimiz gibi pişip pişmediğini şöyle anlarız; parmağımızla hamura hafifçe dokunduğumuzda sünger gibi yukarı kalkmalı. Pişen hamuru fırından çıkarıp üzerine kağıt havlu ve bez örterek soğumaya bırakıyoruz. Buzdolabında bekleyen karışımı dışarı alıyoruz. Pandispanya hamurunu açıp kenarından elimizle yağlı kağıttan hafifçe ayırıyoruz. Alt yüzeyi dışa kullanacağımız için hamuru ters çevirelim. Yalnız dikkat edin bu işlemi acele etmeden yapalımki hamur parçalanmasın. Sonra kremalı karşımı spatula ile yayalım. en son rulo yapacağımız kenara fazla sürmeyin, taşar. Kendimize yakın kısma 2 adet soyulmuş muzu yanyana koyalım. Rulo şekli verelim. Hamuru yavaş yavaş yuvarlayalım. 3'de birlik kısmı verev keselim. Bu kütüğün yan parçası olacak. Diğer taraftanda 2 parmak kalınlığında dilim keselim. Buda kütüğün üstüne konacak. Yani üç parça kesmiş olacağız. Bu arada her iki taraftan birer dilimi ince olarak kesersek düzgün rulomuz olur. Artık onlarıda ya kendiniz yada size yardım edenler varsa onlara ikram eder, tadına bakarsınız.☺ Ruloları servis tabağına yerleştirin. Bunun nasıl olduğunu çektiğim fotoğraflara bakarak anlayabilirsiniz. Uzun parçayı ortaya, verev parçayı yana, dilim parçayıda üste koyun. Kremalı karışımı spatula ile her tarafına sıvayın. Pastayı kaplama işlemi bitince çatalın ucu ile ister dalgalı ister düz olarak ağaç efekti verelim. Üzerine kar yağmış görüntüsü için ben hindistancevizi rendesi kullandım. Süzgeç yardımıyla tarçın serpelim. İsteyen pastasına kar ağdırmak isterse;pudra şekeri kullanabilir. Tarçın yerine kakao kullanabilir. Bunlar aklınızda olsun.
Ben hatta eşime ikram edeceğim kısımlara kakao serptim. En son üstüne bana göre bereketin simgesi nar tanecikleri serpiştirdim. Etrafınada koydum. Evde bulunan çeşitli süsleri kullandım. Noel Baba veya çam dalları olabilir. Zevk ve yaratıcılığınıza kalmış. Ama inanın nar çok yakıştı. Onun lezzeti ayrı bi' hava verdi. Süsleme işlemi bitince 1 saat kadar dolapta bekletin. Daha sonra çıkarıp eşinize, dostunuza, çoçuğunuza dilimleyerek afiyetle, mutlulukla servis yapın. Yaşadığınız mutluluğun tarifi onların gözlerinde olacak. Ben çok zevk aldım. Hatta eşime işyerinde çay,kahve molalarında yesin diye paket bile yaptım.
♥HERKESE 2015 YILINDA SEVDİKLERİNLE YAŞAYACAĞI SAĞLIKLI, MUTLU GÜNLER DİLERİM ! ♥
AFİYETLER OLSUN !!!..
Umarım bu ve diğer tariflerimi dener, beğenir görüşlerinizi
benimle paylaşabilirsiniz !!
Ayrıca bloğuma girip bakan diğer arkadaşlar lütfen bloğunuzda tarif yayınlarken nereden görüp, ilham aldığınızıda belirtirseniz çok memnun olurum !! ☺
LÜTFEN AMA LÜTFEN EMEĞE SAYGI !!
SEVİNÇ'İN LEZZET DEFTERİ'NDEN HERKESE SEVGİLER !!
% SEVİNÇ
- (Kaynak-1 ➽ tr.gravatar.com/2005sevofashiondesign) ✔
- (Kaynak-2 ➽ about.me/joybravedriver2011) ✔
Valla MUHTEŞEM ! Tadına doyamadım, ellerine sağlık birtanem♥
YanıtlaSil@JetMehmetArabacı afiyetler olsun !! TEŞEKKÜRLER ☺ ♥AŞKIM sen iste her zaman yaparım !..♥
YanıtlaSilAma bi' dahaki sefere başka türlü planladım onu yapıcam !! ☺☻
Hadi bakalım merakla bekliyorum !
YanıtlaSilİnan beklediğine değecek ama şimdi değil ! :P ☻☺
Sil