Merhaba ''Sevinç'in Lezzet Defteri'' adlı ilk bloğumu açalı tam 3 yıl olmuş (27 Eylül 2012 ilk yayın tarihim) ! vaay bee zaman ne çabuk geçiyor diyorum. Bu tarifte benim 100. tarifim ! 3 yılda yapılan yayın sayısı olarak belki az gözükebilir. Buraya geçen yazdan beri tekrar ağırlık vermeye çalıştım. Diğer bloglarıma da yayın hazırlamak epey zamanımı aldı. Çok tarif olmasına rağmen bi' çoğunu yayınlamadım. Yavaş yavaş ama emin adımlarla ilermek arada durup dinlenmek istedim. Her yayında gerçek samimi duygu ve düşüncelerimi buraya doğru bi' şekilde aktarmaya çalıştım. Okuyup, araştırarak, denemeler yaparak elde ettiğim sonuçları sizlerle paylaştım. Yeri geldi üzüldüm, sinirlendim, kafaya taktım, isyan ettim.. sevindim, çoştum, içim içime sığmadı.. Bi' çok duygumu sizlere tarif verirken yazdım. Genelde bloğunuza bu tarz şeyler yazmayın gibi öneriler okudum. Kusura bakmayın ama ben diğer bloglar gibi aynı kalıptan çıkmışcasına 1-2 cümleden sonra bakın bu tarif iyidir, deneyin türünden yazamıyorum.. sevdiğim, kendimi iyi hissettiğim şekilde yazmak istiyorum. Ayrıca Allah aşkına söyleyin benim gibi hem tasarım yapıp, çizen, boyayan.. teknik çizim yapıp diğer bloglarında paylaşan sonra gelip burada yapıp, denediği lezzetlerin tariflerini paylaşan kaç blog veya kaç kişi var Ben pek rastlamadım.. Varsa bildiğiniz lütfen bana yazın, bende öğrenmiş olurum .. Bu inanın çok zor bi' uğraş..
SevoM→ (Teknik Çizim bloğum)
ve burası Sevinç'in Lezzet Defteri (Lezzet bloğum) !..
aaa diğer sosyal medya platformlarını daha işin içine katmıyorum ! Tasarım yapmak zaten kendi başına öyle kolay bi' iş değil. Sen gelicek hem kağıda elde çizim yapacaksın, boyayacaksın.. yeri gelecek bilgisayarda tasarım programlarında çizeceksin.. bu işlerle uğraşmayan kişilere bunları anlatmak zor.. Öyle bi' şey çizer, tasarlarsınki 2-3 saatte tam anlamıyla biter.. yeri gelir günler sürer.. Çok deli bi' iş bu ! Benim zor işleri seven çılgın bi' ruhum var ! Dışarıdan bakan beni sakin görsede içim fırtınalarla dolu.. Renkleri seven renkli bi' ruh var içimde.. Duygularımı bastıramıyorum, kelebekler gibi pırpır.. ʚïɞ içimdekini çat diye söylediğimde bazen olumlu bazende başıma gelmeyen kalmıyorum.. ☺ Hep uçlarda yaşıyorum arası yok.. Dengemde dışardan bozuldu mu bazen içe dönük bazende dışa dönük.. İşte bunlar sadece bi' kısmı beni yani %SEVİNÇ'i oluşturmakta !
Size bu kadar kendimi ifade etmeye çalıştıktan sonra köklerimin Tatar ve Çerkes karışımından oluştuğunuda belirtmeden geçemeyeceğim.. Hem anne hemde baba tarafımda Tatarlık ve Çerkeslik var dolayısıyla bende bi' melezim diyebilirim ! Bu tarif bize ait olan en lezzetli börek çeşididir diye bilmekteyim... Tüm bunlar bi' yana Ben Türkiye'liyim ! İstanbul çocuğuyum ve Türk olmaktan her zaman gurur duyduğumuda üstüne basa basa söylüyorum..Ayrımcılık için söylediğimi sakın ha sakın asla düşünmeyin! İşte benim küçüklüğümde aile fertlerimizin toplanıp, birlikte çiğ börek yapması, yenmesi eşliğinde yaşadığım mutlu anlarla, anılarla dolu! ♥ Annem, rahmetli halam ve rahmetli babam.. bazende anneanneciğim.. ♥ Herkes bi' koldan işe girişir biri hamuru yoğurur, diğeri açar, öbürü pişirir.. Bol köpüklü ayranlar yapılır.. Kocaman tepsilere pişen çiğ börekler konur.. içlerine bazen kuru fasulye veya yıkanmış küçük kuruşlar konurdu.. Yerken bakalım kime şans gülecek diye şen kahkahalarla sıcak sıcak yenirdi.. O muhabbet, o neşe.. O aile sıcaklığı ve güzelliği ! Herkes bi masanın başında buluşurdu. O anıları unutmam ne mümkün.. Şimdi bi' çoğu YOK.. hayatta değiller ! Keşke ömürleri uzun olsaydı da yine aynı şeyleri yaşayabilseydik ! İnanın o zamanları öyle çok özlüyorum ki.. İçimde dinmeyen bi hasret duygusu hep var..
Fotoğraflara dikkatli bakarsanız bende çiğ böreğin içine iki kuru fasulye tanesi koydum, pişirdim. Bozuk para koymayı hijyenik olmayacağını düşündüğümden denemedim. Bizim büyükler küçük lira veya kuruşları iyice yıkayarak koyarladı.. yani ben öyle hatırlıyorum. O yıllarda herşey bi' başka güzeldi, içten ve doğaldı.. Şimdi günümüzdeki gibi zorlama, özenti olma gibi durumlar zor konusu değildi. Bi' nezaket, bi' saflık mevcuttu.. Zaman herşeyi değiştiriyor. Bana da günün birinde sen de çiğ börek yapacaksın deseler, inanmam, güler geçerdim.. Hatta bizimkiler şimdi bu tarifi uyguladığımı görünce gözlerine inanamayacaklar.. çok şaşıracaklar. Artık çiğ börekte yapabiliyor olmam benimde değiştiğimin göstergesi. Yani şöyle bağırasım var ;
YUPPİİİİİ.. bende yaptım, hani sen yapamazsın diyenler tekrar tekrar bakında görün.. heyt bee.. hani boşuna demiyorum hem tasarlar hemde lezzetleri dener, pişiririm var mı ötesi kardeeeşiiimmm ha ha haaa... diye kahkaha atasım var !! bak şimdi ben iyice gaza geldim.. artık bunun arkasından bakalım neler yaparım neler !.. ☺
YUPPİİİİİ.. bende yaptım, hani sen yapamazsın diyenler tekrar tekrar bakında görün.. heyt bee.. hani boşuna demiyorum hem tasarlar hemde lezzetleri dener, pişiririm var mı ötesi kardeeeşiiimmm ha ha haaa... diye kahkaha atasım var !! bak şimdi ben iyice gaza geldim.. artık bunun arkasından bakalım neler yaparım neler !.. ☺
Benim etrafımdaki büyüklerim zaten çok becerikli insanlardı.. Şöyle söyleyeyim.. tüm mutfak işleri.. el işleri.. el becerileri.. örgü, dikiş, el sanatları, resim.. nakış.. v.s. say say bitmez.. benimde onlardan gördüğüm, denediğim ve okulda da yaptığım tüm işleri bilirim.. tığ işi, örgü, dikiş, etamin, nakış, işleme, halı dokuma.. dantel.. seramik, ahşap boyama, takı, tasarım, çizim.. v.s. elim yatkındır. Fakat canım isterse, keyfe keder.. Ben tasarım eğitimi aldığımdan daha çok o yöne kaydım. En sevdiğimde tasarım olduğundan her zaman bi' adım daha nasıl ilerler, kendimi geliştiririm derdinde ve düşüncesindeyim. ✍ ♥Tasarım ♥ uçsuz bucaksız bi' deniz ! Sonsuz bi' zevk eğer sizinde bu konulara ilginiz varsa beni ♥ PINTEREST ♥ profilimden veya diğer sosyal medya kanallarından takip edebilirsiniz ! ☺
Bu tarifin arkasından bomba tarifler gelecek, takipte kalın ! aaa ayrıca beni takip etmiyormuş gibi gözüken fakat gizli gizli takip edenler olduğunun farkındayım.. Burada veya sosyal medyada bi' paylaşımımın ardından hemen benzer gönderi paylaşanlar var, onlar kendilerini çok iyi bilyorlar.. gizlenin bakalım nereye kadar? Meraktan neredeyse çatır çatır çatlayacaklar... ☺ Onlara da başkalarını taklit etmeyi bırakıp özgün olmalarını tavsiye ederim.. Hepsinin yaptığı zaten Pinterest veya başka yerlerden araklama tarifler. Bide nereden uyguladıklarını belirtseler olmaz. Taklitler daima asıllarını yaşatır derler. Siz çalıp, çırpmaya, araklamaya devam edin. Bende kendime özgü olmaya devam edeceğim. Aramızdaki en büyük fark bu ! ☺
Bu lezzetli böreği sanırım 2-3 hafta önce denedim. Araya bayram girdi.
Bayramın 3.günü benim doğumgünümdü (26 Eylül) bugünde eşimle evlilik yıldönümümüz (30 Eylül) !
Benim için çok özel ve güzel bi' ay ! İşte bu nedenle biraz tarifi yazmaya fırsat bulamadım ancak yayına hazırladım. ☺
Şimdi malzeme listesini verip, nasıl hazırladığımı sizlere aktarıyorum ! Bu tarifi büyük bi' heyecan ve hevesle denedim.. Sonuca kendim herkesten çok şaşırdım. Eşime söylediğimde o her zamanki gibi çok rahattı. Sen yaparsın diye bana yüreklendirici ve övgü dolu sözleriyle motivasyonumu tavan yaptırdı... ♥ SAĞOLSUN en ennn büyük destekçim, iyi var ! Canım benim O ! ♥ Çok severim kendisini... ☺MALZEMELER :
- Hamuru ; 1 adet yumurta,
- 1 çorba kaşığı yoğurt,
- 2 çorba kaşığı sirke,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 su bardağı ılık su,
- 750 gr. un
*(Yarı yarıya hem beyaz un hemde tambuğday unu kullandım)
siz hangisini tercih ederseniz onu kullanın. Evde un azalınca tam buğday unu kullandım)
Kıymalı iç harcı için gerekli malzeme :
- 250-300 gram orta yağlı kıyma,
- 2 adet orta boy kuru soğan,
- 3/4 çay bardağı su,
- 10-15 dal ince kıyılmış maydanoz,
- tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pulbiber
- *(Baharat oranları sizin damak tadınıza bağlı, ona göre ayarlayabilirsiniz),
- Kızartmak için sıvıyağ !
YAPILIŞI :
Derin bir kaba 1 yumurta, sirke, yoğurt ve tuz alınır. Elenmiş un azar azar eklenir. Su birden konulmaz. Yavaş yavaş yoğurma işlemiyle eklenir. Çok iyi yoğurulup, iyi kıvamlı bir hamur elde edilir. Yapışmayan kıvama gelince üzerine hafif nemli bir bez örtülerek en az yarım saat dinlendirilir. Hamurumuz mayalanırken biz iç harcını hazırlayalım. Soğanların dış kabukları soyulur, rendelenir. Soğanın fazla suyu alınır. İçine kıyma, tuz, karabiber, pulbiber, kıyılmış maydanoz konup, yoğurulur. En son kıymayı açmak için su eklenir. Mayalanan hamur eşit şekilde ya 8 yada 16 parçaya bölünür. Eğer küçük yapmak isterseniz 16 büyük yapmak isterseniz de 8 eşit parça idealdir. Ben ilk önce küçük düşündüm. Baktım gözüme çok ufak geldi hemen büyük boy yaptım. Tercih size kalmış, nasıl isterseniz o şekilde hamurunuzu açabilirsiniz. Her bezeyi merdane ile ince açmaya gayret edin. Baktınız hamur biraz ele yapışma gösteriyor biraz un serperek istediğiniz boyda hamuru açın. Tam yuvarlak değil biraz ovalimsi şekilde olsun. Bu hamuru ikiye katlayacağımız için uçtan ortaya doğru kıymayı elimizle açarak, yayalım. Daha sonra ikiye katlayıp hamur keseceği veya bir tabağın kenarı ile yuvarlayarak keselim. *(Kenarlarını parmaklarımızla birbirine doğru hafif bastıralım ki pişerken açılmasın.) Büyük bir tepsiye yağlı kağıt serelim. Yaptığımız hamurları birbirine yapışmayacak şekilde biraz aralıklı dizelim. Bu esnada yayvan büyük bir tavaya sıvıyağı koyalım. Kızınca arkalı, önlü kızartalım. Aklınızda olsun börekler çok hızlı pişiyor. Bunun için elinizi çabuk tutup, hızlı çalışın. Böreklerde pişerken çıkan sesler sizi korkutmasın. Patlamalar, cazırtılar olacaktır, paniklemeyin. Ocağı aynı ısıda tutmayın. Azaltıp, çoğaltarak ısı ayarı ile oynayın. Gözünüz böreklerde olsun. Kontrolü elden bırakmazsanız istediğiniz sonuca ulaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Pişenleri kalın kağıt havlu serdiğiniz geniş bir kapta biraz bekletin ki fazla yağı emsin. Daha sonra servis tabağına alıp, istediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz. Ben eşimin istediği üzerine domateslerle süsledim. Nane fikri bana ait. Yanına bol köpüklü ayranla enfes oldu... Biz yemelere doyamadık. İyiki denemişim diyorum. Biraz uğraştırıcı bi' deneyim oldu ama inanın değdi. Sizede şiddetle tavsiye ederim. Üstelik tambuğday unu kullanmış olmam içimi rahatlattı. Artık hamur işlerimde tambuğday unu kullanmayı tercih ediyorum.
Şimdiden deneyecek olanlara kolay gelsin...
AFİYETLER OLSUN... ☺
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya *ARŞİVİMİ* kullanın !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder