Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

5 Nisan 2013 Cuma

Kabaklı Mozaik Pastası!..

Sizlere ikinci mozaik pasta tarifimi vermek istiyorum!.. Hakikaten bu denediğim en EN lezzetli mozaik pasta oldu!.. Bildiğiniz gibi daha önce ''Muzlu Mozaik Pasta'' tarifi vermiştim!.. O da çok lezzetli, hala denemediyseniz mutlaka deneyin derim!.. Şimdi bu nasıl ortaya çıktı?.. Ben bi' ara bu ganaj yapma olayına bir taktımki sormayın. eee kabak tatlısınıda çok seviyorum!.. Çikolata döksem kabağa nasıl olur derken; aklıma çok sevilen mozaik pasta geldi. Bunları bir araya getirmeye çalışırken denemelerim sonucunda bu tarifi ortaya çıkardım!.. Mozaik pastayı yuvarlak tasarladım. Araya kabak koydum. Tekrar üstüne mozaik pasta veee en üstünede ganajla kapladım. Artık nasıl müthiş olduğunu siz tahmin edersiniz!.. İster abartıyor diyin, aman canım ne var bunda diyin ama hakikaten olay bir lezzet oldu!.. Kabak bitmeden mutlaka deneyinki nasıl güzel olduğunu anlayacaksınız!..
Bu tarifi bloğuma hazırlayıp, yazarken aklıma birden geldi ''acaba benim gibi bunu deneyen var mı?'' diye; 3-4 tarife rastladım. Araştırdım, bunun gibi benzer bir tarife ulaşamayınca  ''ohhh tamamdır'' dedim!.. Çünkü etrafta herkes birbirinin tariflerini uyguluyor. Bide üstüne üstlük kimden uyguladığını doğru bir biçimde yazanına çok az rastladım.  Asıl tarif sahibine ulaşmak epey zor oluyor!.. Ben kimden ne yapıp denediysem burada belirtmekten çekinmiyor, rahatça söylüyorum!.. İstisnaları her zaman ayrı tuttuğumu da belirtmeliyim. Aklıma gelmişken bloglarda tarifleri okumaksa ayrı bi' zor. Neden derseniz? Tarifin yarısı reklamlardan görünmez şekilde!.. Reklam olmasın demiyorum. Ama biraz daha özenli olup, tarifi kapatmayacak şekilde olsa ona göre düzenlense çok daha güzel olmaz mı acaba?..  Geçen gün bir tarifi okumaya çalıştım ama mümkün değil. En sonunda yorum bölümüne bunu yazmama rağmen, ertesi gün baktım hiç bir değişiklik yapılmamış. Bide yazdığınız yorumları silenlerde var!.. Ne demeli bunlara ?..!.. Gördüklerimi zaman zaman size aktaracağım!.. Sizin de fikirlerinizi merak ediyorum! Lütfen çekinmeden yazabilirsiniz!.. Tabiiki saygı çerçevesinde ve hakaret olmadan, burada uslup çok önemli!.. Bazıları eleştireceğim derken dozu kaçırabiliyor!.. Eleştirmeyi maalesef bilmiyoruz!.. Eleştiri insanı olumluya götürebilmeli, eksiğini, gediğini göstermeli!.. Bu kadar yorumdan sonra şimdi nasıl tarife geçeceğim,bilmiyorum!... ☻ Daha yazdıkça yazasım geliyor ama bir dahaki sefere inşallah!.. Biz şimdilik olayı tatlıya bağlayıp, tarife geri dönelim!..☺
Malzemeler; 
  • 300gr. balkabağı, 
  • 2,5 paket petibör bisküvi(Neden 3 paket değil derseniz;paketin yarısını demlediğimiz çayla biraz yedikde!..☻),
  • 1 su bardağı süt,
  • 4 yemek kaşığı kakao,
  • 4 yemek kaşığı toz şeker,
  • 2 yemek kaşığı tereyağ,
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ,
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz,
  • 2 paket bitter çikolata,
  • 1 paket (200ml. kutuda) krema,
  • Üzerine süslemek için, fıstık, hindistancevizi rendesi, portakal kabuğu rendesi, muskat,taze nane, çikolatalı pasta süsü, karanfil, tarçın.

Yapılışı; 
İlk önce kabakları pişiriyoruz. Bir tencereye geceden kabakları koyup, üzerine 4-5 yemek kaşığı toz şekeri serpelim. Karanfil ve tarçın koyup kapağını kapatalım!.. Sabaha kadar kabaklar kızaracak, renk değiştirecekler. Ben şeker miktarını çok fazla tutmadım.Zaten mozaik pasta ve ganaj oldukça tatlı, bide fazladan şeker eklemedim. Çünkü kabakları tencerede pişirince biraz fırına atmadan üzerine 2-3 yemek kaşığı daha şeker serptiğimden daha fazlasına gerek yok. Kabak tatlısının bi' ara tarfini vereceğim, o zaman nasıl yaptığımı sizlerle paylaşacağım!.. Kabaklar ertesi gün biraz şekerle renk değiştirecek, sulalanacak. Hemen onları ocağa alalım, yumuşayınca ocağın altını kapatın. Tepsiye alın. Üzerine şekeri serpip biraz fırınlayın. Kızardılar mı hemen alın, soğusun!..
Fazla ufalamadan bisküvileri kırıyoruz, tereyağını hafif eritip, zeytinyağı ile karıştırıyoruz. İçine şekeri, kakaoyu ve sütü ekliyoruz. Bisküvilerle birleştirip,içine iri kırılmış ceviz (Elimizle gelişigüzel kırabiliriz) Bunu yuvarlak bir kaba yapacağımız için kabı streç filmle kaplıyoruz. Yarısını elimizle yayıyoruz. Orta bölüme çatalla ezilmiş püre halindeki kabaklarımızı  döküp, eşit şekilde yayıyoruz. Bunun üstüne geri kalan bisküvili karışımı koyup, hafifçe düzlüyoruz. Streç filmi kapatıp, dondurucuya koyuyoruz. Donması için 2-3 saat yeterli olacaktır!..
Yapılış aşamalarını yukardaki fotoğraflarda ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz.Bir altaki fotoğrafda ise dondurucudan çıkmış hali gözükmekte!..
Son olarakta ganajı hazırlayıp,kaplama ve süsleme kaldı!..
Ganajı şöyle yapıyoruz. Bir paket kremayı bir kapta hafif ısıtıyoruz.İçine 2 paket bitter çikolatayı elimizle kırıp,atıyoruz. Karıştıra karıştıra eritiyoruz.Akıcı,pürüzsüz bir kıvam elde etmiş olacağız.Sakın ocak ısısını fazla yükseltmeyin. Krema fokurdamayacak!.. Kaşıktan akıştan bir hale gelince altını kapatıp,soğuması için kenara alın. Ara ara karıştırın,üzeri kabuk tutmasın.Sonra Mozaik pastayı kalıptan çıkarıp,düz bir zemine yerleştirin. Ben bunun için fanusun altını kullandım.Hem geniş,hemde rahatça çalışabileceğiniz düz bir zemin.Ganajı kaşıkla döküp,spatula yardımıyla bir güzecel her tarafını sıvayarak,kapladım!.. Üzerini süslemek artık sizin zevkinize,hayal gücünüze kalmış,istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ben fıstık serptim.Arkasından Hindistan cevizi,potakal kabuğu rendesi,muskat,pasta süsü koydum. Çikolatalı drajeleri yerleştirdim. En son olarak da çikolataya naneyi çok yakıştırdığımdan nane yaprakları koydum. Donması ve biraz kendine gelmesi için dolaba koydum!..
O kadar hoşuma gitti ki kaç poz fotoğraf çektim bilmiyorum. İnsan yaptığını yemeye yıkamıyor!..Görüntüsünü dakikalarca seyrettim!..Pasta yapmak insanı mutlu ediyor,çokta eğlenceli!..Hele fotoğraflama işide beni inanılmaz derecede mutlu eden bir hal aldı,zevkle yapıyorum!..

Umarım,yapar ve görüşlerinizi benimle paylaşırsınız!..Şimdiden size kolay gelsin!..
Afiyetler olsun!...♥ Sevgiyle ♥....☺
Videosunuda YouTube'dan veya buradan izleyebilirsiniz!..

2 yorum:

  1. Merhabalar,
    Sayfanıza geldim baktım da elinize sağlık:)
    Ben de sizleri beklerim sayfama ziyarete ve takibe, keyifli paylaşımlar dilerim hepimize...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Fulya hanım ! Beğenmenize memnun oldum,
      umarım tariflerimi denersiniz ! Sevgiler , çok naziksiniz ☺

      Sil