Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

1 Temmuz 2014 Salı

Yoğun Çikolatalı Kek !

Herkese kocaman MERHABAAA...!
Neden uzun zamandır tarif paylaşmıyorum onu daha sonraki yayınlarımda geniş geniş anlatırım!.. Geçtiğimiz cumartesi Sevgili İlknur'a giderken ona küçük, naçizane bi' hediye almıştım.Ve uzun zamandır da bir türlü fırsat bulup veremiyordum. İçim hiç rahat etmiyordu. En sonunda diğer işlerden biraz fırsat bulduğumda ona hediyesini götürmeyi düşündüm ama içi boş gitmemeliydi ! Kendisine bol, yoğun çikolatalı nefis bir kek yapmaya karar verdim!.. Şimdi siz İlknur kim diye merak edebilirsiniz?.. İlknur kızkardeşimin eltisi, benim de çok tatlı arkadaşım  !.. O ve  güzel kızı Gözde bizleri çok güzel ağırladı, sağolsunlar ! Bende onların ellerine sağlık diyorum, çok teşekkürler !
Gelin görün ki bu çikolatalı keki yaparken nasıl beni baştan çıkardı. Daha önce de bu tarifimde anlatmıştım... Çikolata bana doktor tarafından yasaklanmış benim artık gizli aşkım ! İnsana sevdiği şeyin yasak olması nasıl bi' haksızlıktır !! Onu görüpte dayanmak mümkün mü? Tam bi' irade savaşı !! Meniere Hastalığı nedeniyle yasak listemde yer alan çikolata ahhh ahh en sevdiğim şey ! Kekin hem içinde hemde dışında bol bol yoğun bi' şekilde çikolata mevcut ! Birde yaparken o koku beni mahvetti ! ☻Tarifde istek alınca dayanamadım yayınlamaya karar verdim. Umarım deneyen herkes beğenir ve yorumlarını paylaşır !
Şimdi geçelim tarife !
Malzemeler; 4 adet yumurta, 125 gr. oda sıcaklığında tereyağ,1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker, 1/2 çay bardağı süt, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 2 paket krema (kutuda 200ml. olanlardan ben PINAR kullandım) 2 paket bitter çikolata(80gr.), 1 paket fıstıklı çikolata(80gr.), 2 yemek kaşığı buğday nişastası, yarım paket kabartma tozu,3 yemek kaşığı kakao, 1 çay kaşığı dolusu karbonat, 1 paket vanilya, vanilya esansıda olabilir, hangisi varsa. Hatta vanilya çubuğundan kullanırsanız çok daha güzel olur,tercih sizin.Tepeleme 1 yemek kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1/2 su bardağı iri ceviz,2 yemek kaşığı toz fıstık,1/2 çay bardağı hindistancevizi rendesi, 1 fincan çekirdekli siyah üzüm, her birinden yarım fincan, Vişne+Böğürtlen+Frambuaz, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 su bardağı un, 2 su bardağı kepekli un. Üstünü süslemek için napolyon kiraz, pasta süsü ! Evizinde ne malzemeniz var ise istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz, zevk sizin ! Hayalgücü sizin ! Tercih sizin !
Hadi artık yapmaya başlayalım !.. aaa az kaldı unutuyordum kelepçeli kalıpda lazım ! ☺
YAPILIŞI ; İlk önce sıvı olanları daha sonra kuru malzemeleri hazırlayacağız. Ama ilk önce ganaj yapmalıyız ki daha sonra soğuduğu gibi kek karışımımıza ekleyelim. Bunun için kremayı bir kapta kısık ateşe koyup, ısınınca parçaladığımız çikolataları kremanın ısısıyla karıştıra karıştıra eritiyoruz.Hepsi iyice eriyip, karışınca ocaktan alıp, soğumaya bırakıyoruz. Yumurtaları derin bir kapa kırıp, köpük köpük olana kadar çırpalım.İçine şekeri ilave edip, çırpmaya devam edelim.Sonra sırasıyla, sütü, yoğurdu, tereyağını,zeytinyağını ekleyelim.Soğumuş ganajın yarısını karışıma ekleyelim. Sıra geldi kuru malzemelere; un elenmiş olmalı. 
*Malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olursa kekinizden istediğiniz performansı yakalamanız kaçınılmaz olur. Burada iyice çırpmada önemli. Unun elenmesi de kekin dokusunu, kabarmasını etkileyecektir.Bunları zaman içinde deneye deneye tecrübe ettim. Sizde bunlara dikkat ederseniz gayet başarılı olursunuz.* 
Elenmiş unlara (beyaz un+kepekli un) vanilya, kabartma tozu, karbonat, tarçın, kakao, zencefil, nişasta, hindistancevizi rendesi, yulaf ezmesi, siyah üzüm, iri dövülmüş ceviz ekliyoruz. Sıvı karışımla karıştırıp, bütünleştiriyoruz. Kelepçeli kalıbı yağlayıp, unluyoruz.
Hazırladığımız karışımı kalıba dökelim. Aklınızda olsun evde bulunan meyveleri de içine minik minik doğrayabiliriz. Malzemelerde belirttiğim gibi ben içine yarım fincan dondurulmuş Vişne+Böğürtlen+Frambuaz üçlüsünü koydum. Yoğun çikolata içimizi baymasın, mayhoş meyvelerle damağımızda hoş bir etki bıraksın diye bu şekilde kullanmayı tercih ettim. Ayrıca bana göre çikolataya bu meyveler oldukça yakışmakta! 190 derecede 35-40 dakika pişiriyoruz. bir bıçak veya kürdan kullanarak test ediyoruz. Pişince çıkarıp üzerine kağlı kağıt ve havlu kapatıp bi' yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra üstünü açıp soğumasını bekliyoruz. Kalan ganajı üzerine spatula yardımıyla döküp, her tarafını sıvıyoruz.Kaplanan keki hemen buzdolabına kaldırıp, donmasını bekliyoruz. Bu arada ben üzerine napolyon kirazları çikolataya bandırıp koydum. Evde ne süsünüz varsa onu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Biz geçenlerde Eminönü'ne Memo'cuğumla gittiğimizde pasta malzemeleri satan dükkanlardan bazı şeyleri alırken o süsleri gördük, aldık. Bende pastaya hoş bi' görüntü vereceğini düşündüğümden kullandım. İlla olması şart değil. Sırf çikolataya bandırılmış kiraz bile zaten çok albenili oluyor. Evinizde varsa isteyen toz fıstıkta serpebilir !!  
eee artık kekimiz donduğuna göre servis tabağına alıp, dilimleyebiliriz... Sevdiklerinizle paylaşıp, afiyetle kalmanız dileğiyle !...
Nicedir bloğuma tarif yazmamıştım şimdi farkettim bayağı özlemişim ! ☺
Bu da #Animoto videom !.. ☺

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder