Evet bu iri iri top top tombişşş köftelerle yapmış olduğum spagetti tarifim arşivimin en altlarından çıktı. Biz bu köfte ve spagetti olayını çok severiz. Söyleyin sadece çocuklara özel bi' menü mü ? Tabii ki HAYIIIRRR... 😄 Büyüklerde bayılıyor hemde nasıl bayılıyor offf offf diyorum. Bunu yaptığımda köfteye, sosa, spagettiye doyum olmuyor o kadar parmak yedirten bi' lezzet ! İlk denediğimde özellikle (15 Ocak 2015)👉 Sevinç'in Dünyası Tumblr ve Pinterest'te paylaşmışım. Tarifi Sevgili Refika'da izlemiştim. Hemen sonrasında bi' kaç yemek bloğunda, sitede ve Pinterest'te karşıma çıktı. Ben kendime göre yaptım. Evde olan malzemelerle şu nefis lezzet ortaya çıkıverdi. Her zaman tarifin orjinal haline sadık kalamıyorum. Ya kendimce bi' takım malzemeleri ekleyip, çıkarıyor adeta lezzetle oynayarak kendi damak tadımıza uygun hale getiriyorum. Mesela acı tüketmediğim o zamanlarda koymuyordum. Geçtiğimiz kıştan beri eşimin özel bulup getirdiği acı biberlerle hiç sindirim sistemimde sorun yaşamadan acı yemeye başladım. 😉 Sizde kendinize göre formüller geliştirip, deneyebilirsiniz... Herkesin bünyesi farklı...
Bu tontiş köfteleri yapın atın dolaba çıkarıp taze taze az miktarda spagetti pişirerek günlük tüketin. Öyle güzel oluyorlar ki anlatamam lütfen deneyin. İşte o zaman ne dediğimi anlayacaksınız. Hadi şimdi malzeme listesini verelim...
Malzemeler:
- 500 gr. köftelik kıyma,
- 1 adet iri soğan,
- 1 adet yumurta,
- 3-4 diş sarmısak,
- 2 çorba kaşığı galeta unu,
- 15 dal maydanoz,
- 3-4 dal dereotu,
- Baharat olarak: 1 dolu çay kaşığı kimyon, karabiber, pulbiber,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane, tuz, köfte baharatı (isteğe bağlı)
- Yarım paket spagetti,
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1'er çorba kaşığı domates ve biber salçası,
- 2 adet küp küp doğranmış olgun domates,
- 2 diş sarmısak,
- spagetti haşlamak için sıvıyağ, tuz ve su,
- 2 dal taze nane yaprakları,
- 1 çay kaşığı fesleğen, karabiber,kekik, tuz.
YAPILIŞI:
İlk önce köfte için malzemeleri hazırlıyoruz. Derin bir kaba ister rende ister elde minik minik doğranmış yada robotta parçalanmış soğanı kıymaya koyuyoruz. Ardından ince kıyılmış maydanoz, dereotu (isteyen koymayabilir ben çok seviyorum o nedenle kullandım) Bir yumurta, galaeta unu, tüm baharatları, tuzu ve ezilip, kıyılmış sarmısakları ekleyip bir güzel iyice bütünleşene kadar yoğuralım. İri iri ceviz büyüklüğünde top top şeklinde parçalar kopararak yuvarlayıp şekil verelim. Yağlı kağıt serdiğimiz bi' tepsiye dizelim. İsteyen yağda kızartabilir. Ben fırınlamayı tercih ettim. Önceden ısıtılmış 200 derecede 20-25 dakika yeterli oldu. Siz kendi fırınınıza göre süreyi ayarlayın. Kızarınca fırından alın. Başka bir tencerede spagetti haşlamak için suyu, tuzu ve 1-2 yemek kaşığı sıvıyağı koyup kaynatalım. Kaynayan suya spagettileri tam ortadan bırakalım. Yanlara doğru yayılan spagettiler yumuşadıkça suya batacaklar. Kendi damak zevkimize göre az dişe gelir şekilde haşlayalım. Sakın çok pişmiş yapmayın sosla lapalaşmasın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını koyup salçaları, sarmısağı ve domatesi kavuralım. İçine çay kaşığının yarısıyla şeker atalım. Bu domatesin asitini almak için. Tuzu ve baharatları ekleyip fırınladığımız köfteleri bu sosla evire çevire döndürelim, bütünleşsinler. Ardından haşlanmış spagettileri ekleyip, karıştıralım. Hepsi birbirinin lezzetini içine alarak yesin. Daha sonra geniş bi' kapa döküp üzerine kıyılmış maydanoz, dereotu, kekik serpiştirip nane yapraklarıyla süsleyerek sıcak sıcak servis yapalım... Defalarca her tarifte belirttiğim gibi herkes tuzunu, karabiberini, acısını kendine göre ayarlasın... İşte böyle lezzetli bi' spagetti sofraya koyduğunuzda hem mideler hemde gözler şenlenecek adeta çocuklar gibi şen olacaksınız...😍
Şimdiden herkese afiyetler olsun...
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya *ARŞİVİMİ* kullanın !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder