Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Çilekli, Fıstıklı Cheesecake!.. (Sevinç usulü) ☻

Çilek mevsimiyle birlikte fıstığı birleştirince bu lezzetli cheesecake ''Anneler Gününde'' ♥Canım Anne'ciğime♥ hazırlandı!.. Tabii aynı gün Sevgili eniştem İSO'nun doğumgününü de birlikte kutladık!.. Yani ikisinede kutlama amaçlı çok severek yaptım!..Tamamen benim uydurma yani günümüz tabiriyle tasarım lezzetimdir!..Bildiğiniz gibi genelde cheesecake tabanlarını bisküvi ile hazırlanmaktalar!.. Oda güzel ama ben bu sefer tabanının hamurunu kendim yoğurdum. Güzel bi' deneme oldu. Uzun zamandır sizinle paylaşmayı isterken yine vakit bulamadığımdan ancak yazabiliyorum!..Çilekler bitip, tükenmeden yapmanızı öneririm. Herşey mevsiminde güzel!..
Yalnız yaptığım cheesecake gel görki daha donmamıştı.Kelepçeli kalıbınla birlikte anneme götürdük. Çabuk donsun diye derin dondurucu bölümüne koyduk.Orada unuttuk mu?!.. Kaya gibi oldu.Kalıptan çıkarana kadar zorluk yaşadım. Tam çıkardım, fotoğraflayacağım, makinanın şarjı bitti mi?!..Kardeşimin makinası ile çekmek zorunda kaldım...vee o makinaya alışık olmadığımdan epeyce zorluk yaşadım!..Zaten etrafta herkes sabırsızlıkla tadına bakmayı beklerken, benim konsantrasyon gitti.. O aceleyle istediğim gibi olmadı. Ben yalnız olunca o işe daha fazla konsantre olan biriyim.Etrafımda birileri olunca rahatsız olup, istediğim çalışmayı elde edemiyorum, potansiyalimi etkiliyor!..Sessiz ve sakinlik olmalı, işime o zaman daha iyi odaklanabilirim!.. Hep terslikler üst üste...istediğim fotoğrafları yakalayamadım!..Daha sonra bunun biraz malzeme değişikliğine uğramış, başka bir versiyonunu  daha denedim. Sizlere onuda vakit bulursam yayınlayacağım!..☻
Ayrıca tabanına annem şeker(Diabet)hastası olduğundan biraz daha özenli çalıştım. Kan şekerini dengelesin, yiyenlerin birden şekeri fırlamasın diye herzaman kullandığım yulaf ezmesi, ketentohumu, tarçın gibi malzemeleri kullandım!..Yani bu yediğinizde içinizi baymayacak tadta oldu!..Siz denemek isterseniz ve bir rahatsızlığınız yoksa kendi damak tadınıza uygun olarak şeker miktarını ona göre hazırlayabilirsiniz. Daha öncede bahsettim mi bilmem, rafine şeker vücudumuza ne kadar az girerse hatta hiç girmezse o kadar iyi!.. Bu tatlandırıcılara da pek itibar etmeyin derim. Sonuçta hepsi ne kadar doğalım dese de içinde kimbilir neler var!?.. Resmen bu konularda paranoyak oldum diyebilirim. Bakınız günümüzde hastalıklar almış başını gidiyor, neler duyuyoruz, neler?!.. :-(
Malzemeler; Tabanı için gerekli olanlar şunlar; 75 gr. tereyağ, 1/2 su bardağı toz şeker yada pudra şekeri, 1 adet yumurta(Benimki çift sarılı çıktı), 1 su bardağı elenmiş un, 3 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 1 çay kaşığı tarçın, 1 paket vanilya,1 tatlı kaşığı ketentohumu, bir çimdik tuz( Bunu neden kullanıyoruz derseniz; ben büyüklerimden duydum, böle tatlı şeylere azcık tuz kullanılırsa lezzet daha da güzel olurmuş!), 1 portakal kabuğu rendesi,4-5 adet karanfilin tepesini elimizle ufalıyoruz!..1 yemek kaşığı sıvıyağ!..
Peynirli ara kat için; 2 paket labne peyniri(500gr.), 3 adet yumurta, 1 su bardağı pudra şekeri, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı buğday nişastası, 1 portakalın suyu(Dış kabuğunu rendeleyerek tabana kullanmıştık.), 5 çorba kaşığı toz fıstık, 4 çorba kaşığı hindistancevizi rendesi,1/2 çay kaşığı tarçın, 1/çay kaşığı muskat rendesi, 1/2 çay kaşığı zencefil.
En üst malzeme; 500 gr. çilek, 1/2 su bardağı toz şeker(esmer şekerde olabilir), 1 yemek kaşığı buğday nişastası, 1 çubuk tarçın, 5-6 adet karanfil, 1/4 su bardağı su (İsterseniz bu çilek soslarından da kullanabilirsiniz, isteğe bağlı)
YAPILIŞI; İlk önce tabanı hazırlayalım. Derin bir kaba elenmiş unu, yumurtayı,tereyağı,şekeri,yulaf ezmesini, ketentohumunu, portakal kabuğu rendesini, vanilyayı,tarçını, karanfil tepesini ufalayarak ekliyoruz.Yani tüm malzemeyi bi' güzel karıştırıp,yoğurduktan sonra 15-20 dakika dolapta dinlendiriyoruz,kendine gelip,toparlansın. Bu arada yuvarlak kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıdı yerleştiriyoruz.Kenarlarını makasla yuvarlayarak keselim. 1 yemek kaşığı yağı kullanarak hamuru tabana yerleştirebiliriz.Pişeceği için isteyen kalıbın yan duvarlarına ister sıvı ister tereyağ elinle sürüp,sıvayabilir.190 dercede önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişiriyoruz.Çıkarıp, soğumaya bırakıyoruz. Ara katı bu arada hazırlayabiliriz.Şöyle; 2 paket labne peynirini bir kaba boşaltalım.İçine yumurtaları,şekeri,unu, nişastayı, portakal suyunu,tarçını,fıstığı....yani tüm malzemeyi ekleyip, iyice çırpalım.Yeşil renkte inanılmaz güzel bir kıvam elde edeceksiniz.Soğumuş tabana döküp, eşit olarak düz yayılınca tekrar fırına verip,30-35 dakika pişirelim. Çıkarıp, tekrar soğumaya bırakalım. Bu arada da ayıklanmış ve iyice yıkanmış çileklerin yarısını bir kaba alıp, üzerine şekeri,nişastayı,çubuk tarçını, karanfili ve suyu koyarak koyu bir kıvam elde edene kadar pişirelim.Soğuyan cheesecake kenarda beklerken; kalan ayıklanmış çilekleri istediğimiz şekilde dilimleyerek,üzerine dizelim.Pişirdiğimiz çilekli sosu üzerine döküp,5-10 dakika daha fırınladıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.İyice soğuduğundan emin olduktan sonra buzdolabında 5-6 saat, eğer vaktiniz varsa 1 gece önceden koyup, bekletirseniz, çok daha iyi olur.Acele edip, kestiğinizde istediğiniz sonuç çıkmayacağından hüsrana uğramayın derim!..Siz önceden yapın, hazırda olsun,ertesi gün kalıptan çıkarıp, süsleyerek, servis yapın!..
Ben bu cheesecakede üst kırmızı olunca içini yeşil fıstıklı hayal edip, öyle yaptım, isteyen fıstık koymaz, beyaz renk yapabilir. Ama inanın yeşil fıstıkla harika oluyor, lezzet bambaşka bi' boyuta geçiyor, şiddetle denemenizi tavsiye ederim!.. Ben bunun değişik versiyonunu Sevgili eşime özel günümüzde kutlama amaçlı yaptım, çok çok beğendi!..Fotoğraflarını İnstagram'da ve Tumblr'da yayınladım!.. Oradan da takip edebilirsiniz!..
Ayrıca çektiğim fotoğrafların hepsini burada paylaşma imkanım olmadığında size küçük bir videosunu da kendi çapımda hazırladım. ☻
YouTube kanalımdan takip ederek,izleyebilirsiniz!.. Hatta abone olursanız çok çok sevinirim!..♥ Şimdiden hepinize Afiyetler Olsun!..

*Bizleri tüm zorluklarda koruyup, kollayan, büyük emeklerle büyüten, her türlü koşulda karşılıksız seven, hakkı hiç ödenmeyecek tüm ♥Annelerimizin ''Anneler Günü'' kutlu olsun!.. ♥ Hepsinin önünde saygıyla eğiliyor, ellerinden öpüyorum!..*

Sevgiyle.....♥











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder