Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

3 Mayıs 2015 Pazar

Kinoalı, Kumkuatlı, Balkabaklı Muffin !

Bu tarifi 3 gün önce yazmaya başladım sonra yarısında bıraktım NEDEN ?? bende gündem oldukça yoğun ! Ancak bu güne yazımı tamamladım. Nelerle uğraşıyorum ahh bir bilseniz, şaşardınız. Belki bi' gün sadece bunlar üzerine yazarım. Şu yaptıklarımın benzerlerini görünce iffrit oluyorum. Doğru düzgün bi' şeyler yapıp, üretemediklerinden adeta bunlar rol çalıyorlar. Ben onlarca kinoalı tarifler denedim, halende deniyorum. Kinoa'nın K'sini bilmeyenler çıkmışlar hep birbirinin benzeri tarifleri döndüre döndüre yayınlıyor. Ben Migros'dan aldığım *DİMYAT'ın Kinoasını kullanıyorum. Birisi tarifi şu şekilde vermiş: Kinoayı pakettin üzerinde yazan şekilde haşlayın diye. Kusura bakmayın ama pakette o şekilde bir tarif yok. Öyle uydurma kopya içerikler internette mevcut. Bir yerlerden fotoğraflar ve tarifler çalınmış, kopyalanmış. Ben artık bunlara ne denir size bırakıyorum ! Onca tarif denedikten sonra böyle emek vermeden hazıra konan o kadar çok varki ! Biz Kinoa ile yatıp kinoa ile kalkıyoruz.
*  İlk kez Kinoayı 25 Nisan 2013 Perşembe tarihinde tweet attım. Farklı renkli yazıların üzerine tıklarsanız göreceksiniz !☻ TIK TIK ☺

Bu muffinleri iki kere denedim. Her iki denemede farklı malzemelerle adeta oynayarak bu muffincikleri ortaya çıkardım. Temel malzemem tabiiki adından da anlaşılacağı gibi ♥Benim Sevgili Kinoam♥ ve çok sevdiğim balkabağı ! aaa tabiiki ilk kez denediğim kumkuat da var o da şahane oldu. Değiştire değiştire malzemelerle adeta oynadım. Sanki mutfakta deney yapıyordum. Yok şunu da koysam yok bunuda derken malzemeleri ekleyip, çıkararak, azaltıp, arttırarak v.s. derken ortaya bu lezzetli muffinler çıktı. Sonuç ilk başta biraz çekinerek denediğim balkabağı + kumkuat çok nefis oldu. Ekstradan bazılarının üstüne çikolata, fıstık koydum. Amacım elimdeki malzemeleri kullanarak nasıl bir muffin çıkacağını görmek ve kinoanın buna kattığı hem görüntü, hemde lezzeti test etmekti. Bu kinoa denilen malzemeyi artık üstüne basa basa vurgulamak istiyorum denemediğim lezzet kalmadı. Her tür denemede farklı deneyim yaşamak beni oldukça mutlu etti, heyecanlandırdı. Tatması da işin ödülü oldu. İlk yaptığım muffinler pişince 5 dakika bile zor bekledim. Sıcaktan biraz ılığa dönünce bi' tanesini hemen tadıverdim. Aman Allahım kendim yaptım diye söylemiyorum nasılda güzel oldular. Bir tane ile yetinip, tatmin olmuyorsunuz hemen bi' tane daha canınız isteyiveriyor. oyyy kendimi zor zaptettim. ☺ Hele çayla, kahveyle müthiş !
Bunun tarifini geçen ay verecektim fakat bi' türlü olmadı. Hatırlarsanız ''Sütlü, Tarçınlı Türk Kahvesi'' tarifimin yanında kendileri yer almışlardı. ☺ Halen pazarlarda, manavlarda ve marketlerde balkabağı mevcut. Biliyorsunuz havalar hala sözde bahar ama soğuk ve bundan dolayı ben balkabağından bir türlü vazgeçemedim. Tatlısından, yemeğine v.s. her türlü lezzetini denedim. ♥Kumkuat♥ denilen altın portakal fotoğraflarda da görülmekte. Onu büyük marketlerin birinde görünce hemen aldım. Ben kumkuat meyvesini ilk kez Sevgili Refika'dan  duydum, öğrendim ! Programında ''Mozaik Pasta'' yapmıştı. İçine kumkuat kullanmıştı. İşte o zaman onun sayesinde kumkuatla tanıştım. ☺ O programın videosunun linkini sizlerle paylaşıyorum: www.youtube.com/watch?v=FDs5s9965Vw *Futbol Akşamı* Diğer videolarını da buradan izleyebilirsiniz ! youtube.com/user/refikaskitchen
Diğer balkabaklı tarifleri de yayınlamak istiyorum fakat yavaş yavaş bahar sebze ve meyveleri çıkmaya başladı eee önümüzde yaz ! Önceki yıllardan arşivimde onlarca tarifimde birikti, yazılmayı bekliyor. Bakalım ne olacak? Tasarımdı, çizimdi, lezzet denemesiydi v.s. derken çok yoğun günler geçirmekteyim. Öyle herkes gibi tek bir yemek bloğu üzerine çalışmıyorum. Hakikaten bazılarının tasarım yapmadığından anlaması pek mümkün değil birde buraya lezzet denemelerimi paylaşıyorum. Üretmek çok meşakatli bir uğraş ! Öyle herkesin tasarım yapması kolay değil. Tasarımcının ruhu herkesden daha farklı ! Allah'a şükürler olsun bana böyle bir yetenek vermiş kendimi çok şanslı ve özel hissetmemi sağladığı için ! Tabii günümüzde tasarımcıyım diyen o kadar kendini bilmezler varki işi iyice ucuzlatıyorlar. Ben bunları yazıp, anlatmaya çalışırken bile imtina ederek söylemeye çalışıyorken bunları görünce şaşırıp kalıyorum. Neyseyse onlara fazla kafayı takmak istemiyorum. Ben yaptıklarıma odaklanıp, sizlere güzel şeyler aktarmakla çok mutlu oluyorum. Biz şimdi tarifimize dönelim. ☺
Şimdi bu tarif nasıl ortaya çıktı; evde eşimle biz balkabağı tatlısını kışın bol bol yapar, tüketiriz. Koca bir tepsi balkabağı tatlısını  fırınladıktan sonra baktım yarısı yendi yarısıda duruyor. Biz birbirimize bakıyoruz. Hemen onları kinoa ile birleştirip, içine aldığım kumkuatlarıda koyarak bu muffinleri denedim. aaa bu arada söylemeliyim bu ilk denemeydi. İçine biraz tahinde koydum. İkinci denemede tahini çıkardım keçiboynuzu , ceviz , damla çikolata ekledim. Baktım her iki türlü de güzel oldular. Hatta eşim dahil yiyenler ne var bunun içinde diye sordular. Bende baktım olumlu hemen bunları yayınlamaya karar verdim. Beğenilmese belki bir iki defa dener ondan sonra burada paylaşırdım. Tarif oluştururken kendi damak tadım kadar başta eşim ve tadanların görüşleri de benim için çok önemli. Eğer beğenilmişse tamamdır diyorum. Yok eksik bir şeyler varsa tekrar yapıp, test ediyorum.
Yaptıklarımın bol bol fotoğraflarını da çektikçe içlerinden seçim yapmakta oldukça keyifliydi. İnsanın yaptıklarını burada yayınlayınca ileriki günler için tekrar dönüp bakması güzel oluyor. Bazen neler yapmışım ben yahu diyebiliyorsunuz. Hani küçüklüğümüzde günlük tutardık ya onun gibi bi'şey ! Siz hiç günlük yazdınız mı bilmiyorum. Ben çok severdim. ☺ İşte gelecekte hala bu bloglar internet ortamında varlığını koruduğu sürece biz ileri zamanlarda bunlara bakıp, okudukça bakalım neler hissedeceğiz ?!?!.. Aynı günümüzde eskiye özlem gibi mi olacak ? Hani o ilk önce taş plaklar, kasetler v.s. gibi mi ? Çok merak ediyorum !! ☺
Muffinlerimin içine koyduğum keçiboynuzu, ceviz ve damla çikolata da güzel oldu. Ben burada size malzeme listesini verirken hepsini yazacağım. Siz istediğinizi ekleyip veya koymayarak yapın size alternatif olsun, fikir versin ! Zaten fotoğraflara bakınca farklı olanlar görülecektir. Mesela bu alttaki keçiboynuzlu olan tarifin en başındaki balkabaklı olan !
Bu alttakide balkabaklı, kumkuatlı. Ayrıca donut gibi duranlarıda yeni aldığım kalıbı denemek için kullanıp, ganaja buladım. Üstünede fıstık, ceviz, pasta süsü v.s. kullandım. Yiyenler parmaklarını az kaldı götürüyordu ! ☺
MALZEMELER :
Deneme 1 ; 

  • 1/2 su bardağı haşlanmış kinoa (tepeleme 3 yemek kaşığına denk gelmekte),
  • 2 yemek kaşığı tahin,
  • 1/2  su bardağı pişmiş balkabağı,
  • 12 adet kumkuat,
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi,
  • 100 gr. tereyağı,
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ,
  • 1,5 su bardağı şeker,
  • 2 su bardağı tambuğday unu,
  • 3 adet yumurta,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 çay kaşığı tarçın,
  • 1 paket vanilya (isteyen evde varsa 1 adet vanilya çubuğunun içini kullanabilir),
  • 1/2 çay bardağı süt,

GANAJ için:

  • 1 paket krema (200 ml. kutuda olanlardan ben PINAR kullandım),
  • 1 paket bitter çikolata,
  • * süslemek için; pasta süsleri, rondoda  çekilmiş fındık veya ceviz olabilir,isteyen fıstık, hindistancevizi rendesi kullanabilir. Evinizde ne varsa.

YAPILIŞI :
Ben balkabağının haşlanmış halini keklerde ve muffinlerde pek sevmiyorum. Genelde bu tarz denemelerimde fırında pişmiş balkabağını kullanmayı tercih ediyorum. Balkabağı ıslak bir malzeme olduğundan kekin dokusunu etkiliyor. Bu nedenle un miktarını biraz fazlalaştırdım. Yoksa 1,5 su bardağı un yeterli oluyor. İlk önce yumurtaları köpük köpük olana kadar mikser ile çırpıyoruz. Ardından şekeri ilave edip beyazlaşana kadar çırpmaya devam ediyoruz. İçine süt, tahin, eritilmiş tereyağ ve sıvıyağ ekleyerek çırpalım. Ayrı bir kapta balkabağını ezip, püre yapıyoruz. Derin çırpma kalıbına elenmiş un, vanilya, tarçın, kabartma tozu, yulaf ezmesi koyuyoruz. Kuru malzemeleri daha sonra ıslak malzemelerle karıştıracağız. Bu arada yıkanmış, kurulanmış kumkuat meyvesini ince halkalar şeklinde dilimleyelim. Sıvı malzemeleri kuru malzemelerle karıştırın içine püre yaptığımız balkabağını ve haşlanmış kinoayı ekleyin. Dilimlenmiş kumkuatların yarısını kenara ayırın. Onları küçük küçük kesip katabilirsiniz. Diğer yarısını muffinlerin üzerine koyacağız. Hamuru yağlanmış muffin kalıplarına eşit şekilde paylaştıralım. Üzerlerine dilimlenmiş kumkuatları koyalım. Fotoğrafta görüldüğü üzere donut kalıbına benzeyen bir yeni muffin tepsisi almıştım. Onada kalan hamuru eşit olarak paylaştırdım. 
Onların üzerine kumkuat koymadım. Ganaj ile kaplayıp süsledim. Önceden ısıtılmış 175 derecede 30 dakika pişirelim. 
* Bu verdiğim ilk denemenin tarifiydi.
Şimdi ikinci deneme:
MALZEMELER
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik haşlanmış kinoa,
  • 1/2  su bardağı pişmiş balkabağı,
  • 12 adet kumkuat,
  • 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi,
  • 125 gr. tereyağı,
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 2 su bardağı tambuğday unu,
  • 3 adet yumurta,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 çay kaşığı tarçın,
  • 4 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu,
  • 1 yemek kaşığı dolusu damla çikolata,
  • 1 kahve fincanı dövülmüş ceviz,
  • 1 paket vanilya,
  • 1/2 çay bardağı süt,

GANAJ için:

  • 1 paket krema,
  • 1 paket bitter çikolata,
  • süslemek için; toz fıstık,

YAPILIŞI :
İlk muffin denemesinde olduğu gibi ilk önce sıvılar sonra kuru malzemeler karıştırılacak. İlkinde tahin vardı. Onu çıkardım yerine keçiboynuzunu bol kullandım. Kinoa miktarını fazlalaştırdım. Damla çikolata kullandığım için şeker miktarınıda düşürdüm. İçine bol ceviz de ekleyince bomba bi' lezzet ortaya çıktı. Aynı derecede pişirin. Üzerlerine ganaj gezdirip, fıstıkla süsleyin. Bu ikinci deneme sanki bi' tık daha güzel oldu diyebilirim. Çayla, kahveyle çok güzel oldular. Sonradan yaptığımda daha bir tecrübe edinmiş oldum. Belki ileride deneyeceklerim daha da güzel olacak. Şimdi ben daha iyisini yapana kadar bu muffin bloğumda olacak. Daha da geliştirirsem ve de beğenirsem onuda sizlerle paylaşacağım. Ama hep muffin tarifi de vermeyelim değil mi ama ! Sırada daha ne güzel tarifler var ! Bekleyin ve görün. Umarım dener, görüşlerinizi benimle paylaşırsınız. Sevinç'in Lezzet Defteri denemelerine devam edecek. Şimdilik bu kadar. Kalın sağlıcakla, mutlulukla ! 
Bol bol fotoğraflarınıda burada paylaştım. 
AFİYETLER OLSUN ! 
                                          %SEVİNÇ   
         📖📚 Sevinç'in Lezzet Defteri !!  ✏️
                         🌟ʚïɞ Sevinç Yiğit Arabacı ʚïɞ ✍🌟
* Diğer  ♥ Kinoalı Tariflerime ♥ bu linkten ulaşabilirsiniz :
 sevincinlezzetdefteri.blogspot.com/2015/05/kinoal-tariflerim.html 
Qinoa Recipes ➹ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder