Ben bu ''Chia Seed'' tohumunu yine ''KİNOA'' gibi öğrendiğimde Twitter, Tumblr, Pinterest gibi sosyal medyada takipçilerimle paylaştım. Sanırım 11 ayı geçti. O zamandan bu zamana kadar çeşitli denemeler yaptım. Yaptığım lezzetlerden oldukça keyif aldım, zararını görmedim. Umarım sizlerde dener, farklı bi' besin ile tanışmış olursunuz. Bu vesile ile sizlere faydalı olmak, mutfağınıza yeni lezzetler katmak isterim. Ben her zaman söylediğim gibi kendi ürettiğimiz besin kaynaklarını denediğim kadar yeniliklere de açığım. Kendimi kısıtlamaktan hoşlanmayan, farklı, sağlıklı bana iyi gelen besinlere her zaman mutfağımda yer var. Bu bir tercih meselesi...
Ben ''Chia'' tohumunu ilk önce sabah kahvaltılarımda omlet şeklinde deneyerek başladım. Daha sonra salata v.s. diğer yemeklerde, tatlılarda kullandım. Onlarıda yeri geldikçe bloğumda sizlere aktarmaya çalışacağım. Şimdi ilk denemem olan bol ''Soğanlı, Chia Omlet'' tarifimle başlıyorum. Şahsen ben bu omlet ile uzun süre tok kaldım, kan şekerim hemen yükselip, düşmediği için kendimi çok iyi hissettim. Bana enerji verdi, zindelik kattı. Bunlar benim kendimde gördüklerim. Herkesin yapısı farklı. Belki çekinen olabilir.
Yukarıda gördüğünüz ''Chia'' su ile birleşince kıvamı artarak, jelleşti. Bunu göstermek için sizlere yakın plan çektim. İlk denemede bana da bu kıvam oldukça değişik geldi. Kendisini keten tohumuna benzetenler var. Ama ben pek benzetemedim. Fotoğraflarda sizlere nasıl olduğunu göstermek için yakından çekim yaptım. Hadi daha fazla meraklanmadan hemen nasıl yapacağımıza geçelim. Ön bilgileri de dikkatlice okursanız bu besin hakkında bilgilenmiş olarak tarifi kolaylıkla deneyebilirsiniz.
- Malzemeler:
- 1 silme yemek kaşığı Chia tohumu,
- 3 yemek kaşığı ılık su,
- 2 adet yumurta,
- 1 büyük boy soğan,
- 2 yemek kaşığı lor peyniri,
- 1 yemek kaşığı eski kaşar rendesi,
- 3-4 dal kıyılmış maydanoz,
- 2 dal ince kıyılmış dereotu,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- Tuz, karabiber, kırmızıbiber, sumak.
YAPILIŞI:
İlk önce chia ile ılık suyu bir kasede hafifçe karıştırarak jelleşmesini sağlayalım. İkisi 10-15 dakika içinde birleştiğinde kıvamı artarak jel kıvamına gelecek. İki yumurtayı ayrı bir kasede çırpalım. Tavaya zeytinyağı koyup doğramış olduğumuz soğanı atalım. İster yarım ay veya yemeklik şeklinde olsun hiç farketmez. Onları güzelce renk değiştirene kadar soteleyelim. Zaten renk değişmeye başladığında gözünüzle piştiğini göreceksiniz.
Chia ile yumurtayı birleştirip, karıştırın. Bu chia sayesinde yumurta pofur pofur pişerken iki katına çıkacaktır. Soğanların üzerine her tarafına gelecek şekilde çırptığınız chialı yumurtaları dökün. Lor peynirini ve rendelenmiş kaşarı, kıyılmış maydanozu, dereotunu serpiştirin. Tuzunu, karabiberini, kırmızıbiberini ekleyin. Alt üst ederek her iki tarafını pişirin. Servis tabağına alıp sumak dökün. Ben bu tarifi bol soğanlı yaptım. İsteyen soğanı çıkarıp, peynir çeşitleri ile de yapabilir. Diğer denemelerimde her seferinde farklı malzemler ekleyip, çıkararak çeşitlendirdim. Tekrardan üzerine biraz kıyılmış maydanoz serpiştirerek sunum yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun !..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder