Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

30 Mart 2016 Çarşamba

Bulgurlu, Chia Salata !

Evet sizlere chia ile yaptığım salata tarifimi vermek istiyorum. Bir önceki omletti şimdi ise salata. Diğer denemelerimi sizlerin gözünü korkutmadan vermeyi düşünüyorum. Sizde benim gibi hayatınıza chia tohumunu dahil ederseniz hem farklı hemde sağlıklı tariflerle hayatınızı zenginleştireceğinizi umuyorum. Biz toplum olarak tabiiki kendi öz kültürümüzün yemeklerini yapmayı, yemeyi oldukça seviyoruz. Fakat diğer dünyada kullanılan besinlere de kayıtsız kalmıyor, merakla denemeye çalışıyoruz. Kinoa, Chia mutfağımızda yerini aldığı günden beridir kendimi oldukça iyi hissetmeme neden oldu. Belki bazıları psikolojik olarak iyi hissettiğimi söyleyebilir. Evet belki biraz öyle ama kullandığım zamanlar kendimdeki farklılığı iyi gözlemledim. Kan şekerim gayet iyi seyirde. Tokluk hissim mevcut. Uzun süre benim gibi aç kalamayanlar için ideal. Faydalarını bir önceki yazımda zaten uzun uzun anlattım. 
Burada tekrar tekrar yazmayacağım. Siz ilk kez karşılaşıyorsanız bi' önceki linke tıklayarak, okuyabilirsiniz. 
Soğanlı, Chia Omlet ⬅ (kırmızı yazının üzerine tıklayınız) 
* Salatamızın hazırlanışı gayet kolay. Ben bulguru salatama uygun görüp, denemek istedim. Siz haşlanmış buğday ile de deneyebilirsiniz. Mevsim yeşillikleri, haşlanmış mısır, domates hepsi yazın kullanıldı. Yakında hepsi çıkacak. Siz konserve değilde evde haşlanmış mısırınız varsa kullanın. Domates zaten şimdi her mevsimde mevcut. Siz genede mevsiminde tüketmeye gayret edin. ☺
MALZEMELER :
  • 1 silme yemek kaşığı Chia tohumu,
  • 2 yemek kaşığı sıcak su,
  • 2 adet olgun domates (istediğiniz gibi yoksa kiraz domates kullanın),
  • 2 adet salatalık (3 adet Çengelköy hıyarı varsa çok daha güzel olur),
  • 1 adet büyük boy rendelenmiş havuç,
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır,
  • 1 büyük boy kırmızı soğan,
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber,
  • 1 çay bardağı sıcak suda bekletilmiş bulgur,
  • 7-8 yaprak atom kıvırcık veya marul (mevsim yeşillikleri),
  • 3 dal dereotu,
  • 3 dal maydanoz,
  • 1 dal taze nane,
  • 1 tatlı kaşığı mayonez,
  • 1 yemek kaşığı yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1/2 limonsuyu,
  • tuz, sumak,

Salata sosunu zenginleştirmek birazda sizin yaratıcılığınıza ve damak zevkinize bağlı. İsteyen hardal ekleyebilir. Bende sadece kendime yapıyor olsaydım ekleyecektim. Fakat eşim hardal sevmediğinden eklemekten vazgeçtim. Turşu çeşitlerinide küçük küçük doğrayabilirsiniz. Biraz lahana, kornişon v.s. hiç fena olmaz. Şimdilik bunlar benim aklıma gelenler. Siz istediğiniz malzemeyi ekleyiniz.
 YAPILIŞI :
İlk önce bulguru sıcak su ile bir kapta ıslayın. Bir saat kadar suda şişsin. Benim zamanım yok diyen haşlayıp, süzerek yapabilir. Daha sonra chia tohumunu sıcak suda 10 dakika bekletin, şişip, jel kıvamına gelsin. Yeşilliklerinizi daha önceki salata tariflerimde belirttiğim gibi sirkeli suda bekletip, 2 kere normal su ile yıkayarak, süzdürün. Evinizde salata kurucunuz varsa kurutun. Yoksa kağıt havlu ile kurulayıp, nemini alın. Köz biberlerin dış kabuklarını soyup, küçük kareler şeklinde doğrayın. Derin bir kaseye kırmızı soğanları piyazlık yarım ay şeklinde, ince ince doğrayın, tuzla ovun. Biraz beklesin. O arada siz domatesleri, salatalıkları küçük küçük doğrayın. Havucun dışını bıçakla kazıyıp, ince ince rendeleyin. Beklettiğiniz soğanı sudan geçirip, süzdürün. Aşırı tuzu gitsin. Üzerine doğranmış domates, salatalık, kırmızı biber, rende havuç, elinizle parçaladığınız yeşillikler, bulgur, chia tohumu, haşlanmış mısır, ince kıyılmış dereotu, maydanoz,nane v,s, ekleyin. Ayrı bir kapta limon suyu, mayonez, yoğurt, tuz, sumak, zeytinyağını karıştırıp, çırpın. Salatanızın üzerine döküp, iyice harmanlayın. İsteyen üzerine süs olarak nane yaprakları koyabilir. İşte bu kadar basit ama çok lezzetli salatamız hazır. Ben bu salatayı yazın başlangıcında denemiştim. Yanında bol limonlu barbunya pilaki ile enfes olmuştu. Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin, umarım benim gibi sizde sever, yaparsınız. 
Afiyetler olsun !..
Yeni tariflerde buluşmak dileğiyle... ☺
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya  *ARŞİVİMİ*  kullanın ! 

23 Mart 2016 Çarşamba

Soğanlı, Chialı Omlet !

Şimdi sizleri ''Kinoa'' tariflerimi verdikten sonra son 1 yıldır mutfağıma giren ''Chia'' ile tanıştırmak isterim. Geçen sene bu zamanlarda kendisiyle Pinterest'te karşılaştıkça merakım artmıştı. Ve sanırım 3 hafta kadar internette araştırmaya başladım. Hemen aramalarım sonuç verdi. Araya araya benim özel aktarımda nihayet karşıma çıktı. İlk deneme için 100gr. paketten satın alıp, denemelere başladım. Bunu deneme amacım okuduğum kaynaklara göre kan şekerini oldukça güzel dengeliyor ve  uzun süre tokluk hissi yaşatan bir besin kaynağı olarak gösterilmiş olmasıydı. Vee tabiiki hem sağlıklı beslenme hemde kilo kontrolü için kullanılıyor olması beni cezbetti. Bu kadar faydalı besini es geçmeden denemeye karar verdim. Madem o kadar sağlıklı bir yiyecek onu kendimde test etmeliydim. Nedir bu ''Chia'' ❔Bu tohumlar dünyada süper besin olarak anılmakta. Oldukça yoğun bir ilgi ve talep sözkonusu. Okuduğuma göre kökeni Azteklere kadar dayanmakta. Lif, protein, omega-yağ asitleriyle birlikte magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum minerallerini içermekte. Tok tutma özelliğiyle kilo vermeye yardımcı olmakta. Günde 2 çorba kaşığı kadar kullanılabileceği açıklanmakta. Sıvı maddelerle karıştırıldığında sıvıyı içine alarak, jel kıvamına gelip yoğunlaşmakta. Sütten fazla kalsiyum bulunmakta. Sindirim sisteminin çalışmasına yardım etmekte. Et tüketmeyen kişiler için alternatif olmakta. Kötü kolestrolü düşürüp, iyi kolestrolü yükseltmekte. Demir minerali açısından faydalı olduğu, kansızlık (anemi) için faydalı. Daha pek çok faydası mevcut olan bu mucize besini uzmanlar önermekte. Bende okuduğum, araştırdığım bilgileri sizlere aktarıyorum. Ben şu ana kadar memnunum. Sizlerde denemek isterseniz benim gibi bu konulara meraklıysanız en az bi' tarif deneyin derim. Tabii günümüzde hemen karşıt görüş bildiren mutlaka çıkacaktır. Tartışmaları da dinleyip kendi süzgecinizden geçirerek kullanıp, kullanmamaya karar verecek olan yine sizsiniz.
Ben bu ''Chia Seed'' tohumunu yine ''KİNOA'' gibi öğrendiğimde TwitterTumblrPinterest gibi sosyal medyada takipçilerimle paylaştım. Sanırım 11 ayı geçti. O zamandan bu zamana kadar çeşitli denemeler yaptım. Yaptığım lezzetlerden oldukça keyif aldım, zararını görmedim. Umarım sizlerde dener, farklı bi' besin ile tanışmış olursunuz. Bu vesile ile sizlere faydalı olmak, mutfağınıza yeni lezzetler katmak isterim. Ben her zaman söylediğim gibi kendi ürettiğimiz besin kaynaklarını denediğim kadar yeniliklere de açığım. Kendimi kısıtlamaktan hoşlanmayan, farklı, sağlıklı bana iyi gelen besinlere her zaman mutfağımda yer var. Bu bir tercih meselesi... 
Ben ''Chia'' tohumunu ilk önce sabah kahvaltılarımda omlet şeklinde deneyerek başladım. Daha sonra salata v.s. diğer yemeklerde, tatlılarda kullandım. Onlarıda yeri geldikçe bloğumda sizlere aktarmaya çalışacağım. Şimdi ilk denemem olan bol ''Soğanlı, Chia Omlet'' tarifimle başlıyorum. Şahsen ben bu omlet ile uzun süre tok kaldım, kan şekerim hemen yükselip, düşmediği için kendimi çok iyi hissettim. Bana enerji verdi, zindelik kattı. Bunlar benim kendimde gördüklerim. Herkesin yapısı farklı. Belki çekinen olabilir.
*En azından içleri rahat etsin diye bi' beslenme uzmanına başvurup, fikir alabilirler. Onun tavsiyeleriyle kullanıp, kullanmamaya karar versinler. ☺
Yukarıda gördüğünüz ''Chia'' su ile birleşince kıvamı artarak, jelleşti. Bunu göstermek için sizlere yakın plan çektim. İlk denemede bana da bu kıvam oldukça değişik geldi. Kendisini keten tohumuna benzetenler var. Ama ben pek benzetemedim. Fotoğraflarda sizlere nasıl olduğunu göstermek için yakından çekim yaptım. Hadi daha fazla meraklanmadan hemen nasıl yapacağımıza geçelim. Ön bilgileri de dikkatlice okursanız bu besin hakkında bilgilenmiş olarak tarifi kolaylıkla deneyebilirsiniz. 
  • Malzemeler:
  • 1 silme yemek kaşığı Chia tohumu,
  • 3 yemek kaşığı ılık su,
  • 2 adet yumurta,
  • 1 büyük boy soğan,
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri,
  • 1 yemek kaşığı eski kaşar rendesi,
  • 3-4 dal kıyılmış maydanoz,
  • 2 dal ince kıyılmış dereotu,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber, sumak.

YAPILIŞI:
İlk önce chia ile ılık suyu bir kasede hafifçe karıştırarak jelleşmesini sağlayalım. İkisi 10-15 dakika içinde birleştiğinde kıvamı artarak jel kıvamına gelecek. İki yumurtayı ayrı bir kasede çırpalım. Tavaya zeytinyağı koyup doğramış olduğumuz soğanı atalım. İster yarım ay veya yemeklik şeklinde olsun hiç farketmez. Onları güzelce renk değiştirene kadar soteleyelim. Zaten renk değişmeye başladığında gözünüzle piştiğini göreceksiniz.
Chia ile yumurtayı birleştirip, karıştırın. Bu chia sayesinde yumurta pofur pofur pişerken iki katına çıkacaktır. Soğanların üzerine her tarafına gelecek şekilde çırptığınız chialı yumurtaları dökün. Lor peynirini ve rendelenmiş kaşarı, kıyılmış maydanozu, dereotunu serpiştirin. Tuzunu, karabiberini, kırmızıbiberini ekleyin. Alt üst ederek her iki tarafını pişirin. Servis tabağına alıp sumak dökün. Ben bu tarifi bol soğanlı yaptım. İsteyen soğanı çıkarıp, peynir çeşitleri ile de yapabilir. Diğer denemelerimde her seferinde farklı malzemler ekleyip, çıkararak çeşitlendirdim. Tekrardan üzerine biraz kıyılmış maydanoz serpiştirerek sunum yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun !..
Yeni tariflerde buluşmak dileğiyle... ☺
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya  *ARŞİVİMİ*  kullanın ! 

Chialı Tariflerim !


Şimdi sizleri ''Kinoa'' tariflerimi verdikten sonra son 1 yıldır mutfağıma giren ''Chia'' ile tanıştırmak isterim. Geçen sene bu zamanlarda kendisiyle Pinterest'te karşılaştıkça merakım artmıştı. Ve sanırım 3 hafta kadar internette araştırmaya başladım. Hemen aramalarım sonuç verdi. Araya araya benim özel aktarımda nihayet karşıma çıktı. İlk deneme için 100gr. paketten satın alıp, denemelere başladım. Bunu deneme amacım okuduğum kaynaklara göre kan şekerini oldukça güzel dengeliyor ve  uzun süre tokluk hissi yaşatan bir besin kaynağı olarak gösterilmiş olmasıydı. Vee tabiiki hem sağlıklı beslenme hemde kilo kontrolü için kullanılıyor olması beni cezbetti. Bu kadar faydalı besini es geçmeden denemeye karar verdim. Madem o kadar sağlıklı bir yiyecek onu kendimde test etmeliydim. Nedir bu ''Chia'' ❔Bu tohumlar dünyada süper besin olarak anılmakta. Oldukça yoğun bir ilgi ve talep sözkonusu. Okuduğuma göre kökeni Azteklere kadar dayanmakta. Lif, protein, omega-yağ asitleriyle birlikte magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum minerallerini içermekte. Tok tutma özelliğiyle kilo vermeye yardımcı olmakta. Günde 2 çorba kaşığı kadar kullanılabileceği açıklanmakta. Sıvı maddelerle karıştırıldığında sıvıyı içine alarak, jel kıvamına gelip yoğunlaşmakta. Sütten fazla kalsiyum bulunmakta. Sindirim sisteminin çalışmasına yardım etmekte. Et tüketmeyen kişiler için alternatif olmakta. Kötü kolestrolü düşürüp, iyi kolestrolü yükseltmekte. Demir minerali açısından faydalı olduğu, kansızlık (anemi) için faydalı. Daha pek çok faydası mevcut olan bu mucize besini uzmanlar önermekte. Bende okuduğum, araştırdığım bilgileri sizlere aktarıyorum. Ben şu ana kadar memnunum. Sizlerde denemek isterseniz benim gibi bu konulara meraklıysanız en az bi' tarif deneyin derim. Tabii günümüzde hemen karşıt görüş bildiren mutlaka çıkacaktır. Tartışmaları da dinleyip kendi süzgecinizden geçirerek kullanıp, kullanmamaya karar verecek olan yine sizsiniz.
Ben bu ''Chia Seed'' tohumunu yine ''KİNOA'' gibi öğrendiğimde Twitter, Tumblr, Pinterest gibi sosyal medyada takipçilerimle paylaştım. Sanırım 11 ayı geçti. O zamandan bu zamana kadar çeşitli denemeler yaptım. Yaptığım lezzetlerden oldukça keyif aldım, zararını görmedim. Umarım sizlerde dener, farklı bi' besin ile tanışmış olursunuz. Bu vesile ile sizlere faydalı olmak, mutfağınıza yeni lezzetler katmak isterim. Ben her zaman söylediğim gibi kendi ürettiğimiz besin kaynaklarını denediğim kadar yeniliklere de açığım. Kendimi kısıtlamaktan hoşlanmayan, farklı, sağlıklı bana iyi gelen besinlere her zaman mutfağımda yer var. Bu bir tercih meselesi... 
Soğanlı, Chialı Omlet !
http://sevincinlezzetdefteri.blogspot.com/2016/03/soganl-chial-omlet.html 
Bulgurlu, Chia Salata !
http://sevincinlezzetdefteri.blogspot.com/2016/03/bulgurlu-chia-salata.html 
Muzlu, Chia Kek !
http://sevincinlezzetdefteri.blogspot.com/2016/11/muzlu-chia-kek.html 

18 Mart 2016 Cuma

Kinoalı Kabak Yemeği !

Selam !! 
Günlerdir bloğuma tarif girmek istiyorum fakat ne mümkün ! Ülke olarak uzun zamandır kötü, tatsız, korkunç günler yaşıyoruz. Tam toparlanacağız hoop yine bi' kötü olay herşey tersine dönüyor. Bu beni ve benim gibi bi' çok insanı kötü etkiliyor. Bazılarıda üzülmüş gibi yapıp pekte umursamadan hayatına devam ediyor. Bi' duyarsızlık bi' sahtekarlık almış başını gidiyor. Hele şu sosyal medyadaki samimiyetsiz insanlar hakikaten kabak tadı verdi.. Göstermelik hemen siyah profil fotosu üzerine bir cümle arkasından çiçek, böcek, gezme, tozma fotoğrafları. Yok efendim oraya gittim, buraya geldim ardından mekan reklamı yapanlar, oradan buradan sözde duygusal yazı kopyalayarak milletin duyguları üzerinden prim yaparak kendi reklamını araya sıkıştıranlar ! aaa bide çok arabesk paylaşımlar var.. onlarda inanın içimi daraltanların başında gelmekte. Ben geçen gün Twitter'da yazdım: ellerimizdekiler eksiliyor diye (Ellerinde uçan çiçek gifi paylaşmıştım) çıkmış bi' tanesi sanki herşey güllük gülistan ''MIŞ'' gibi yaparak çiçek fotosu paylaşıyor. Ya bu olayları tam anlamıyla kavrayamıyor yada umursuyormuş gibi yaparak gerçekte hiiç ama hiiç acıları umursamıyor... Böyle kendini düşünen, kendi reklamını yapan, duyarsız insanlar olması üzücü ! İyi insan olmak istiyorsanız biraz cesur olup, tepkinizi niye koyamıyorsunuz diye sorasım var?? İnsanlar gerçekten hiç okumadan, anlamaya çalışmadan çok yüzeysel bi' şekilde davranıyor işte bu beni çok ama çoook rahatsız ediyor !! Dünya tabiiki çok çok güzel fakat gelgörki insanlar onu mahvetmek için elinden geleni yapıyorlar. Ben de sosyal medya da paylaşım yaparken kendi yaptıklarımı paylaştığım kadar sosyal konuları ve sosyal kampanyalara destek gönderilerini de paylaşmaktayım.
İmza verip, destek olur musunuz dediğimde inanın TIK yok.. Çoğu sağır, çoğu dilsiz, çoğu kör.. etkileşime girmeye korkuyor, çekiniyorlar !
Buraya yemek tarifi uzun bi' süredir girmedim fakat diğer bloğuma bol bol çizdim. Çizmek bi' parça olsun bazı şeylerden çok çok daha iyi.. Yemeği bi' şekilde zaten yapıp hallediyoruz. Tasarlarken kafa olumsuzluklardan boşaltılmış oluyor, kendini çizgilere, renklere kaptırmak bambaşka bilen bilir o büyülü renklerin, çizgilerin dünyasına dalıyorsunuz. Yıllardır hep söylediğim bi' söz var: ''Dünya tasarımdan ibaret'' diye...Hakikaten bi' bakın dünyaya herşey bi' tasarım... bunu tırnak içinde belirtiyorum... beni anlayanlar, bilenler zaten ne demek istediğimi anlayacaktır. Herşeyin yaratıcısı YÜCE YARADAN dünyayı, insanları, çiçeği, böceği, hayvanları kısaca herşeyi o kadar muazzam yaratmış, bizlere sunmuşki.. biz insanoğlu ne yapmışız ? herşeyi berbat etmek için elinden geleni ardına koymayarak fazlasıyla yapıp, dengeleri, ahengi bozmuşuz ?.. iyilikte, kötülükte hepsi elimizde... ama gelgörki insanlar açgözlü olduğu sürece doymak bilmiyor, hep daha fazlası.. dünya modernleştikçe insanlar gitgide daha yalnızlaşmakta.. Yalnızlaşan çoğu birey bundan yakınsada gitgide bencilleşmekte. Bunu kendi gözlemlerim sonucunda belirtiyorum. Genelleme yapma olarak algılamayın. Belkide bana rast gelen örnekler bunu düşündürdü.
Bu kişiler başkalarının hakkını yemekte, gasp etmekte bi' beis görmemekteler..  Üstelik sizin emek vererek oluşturduğunuz tarifleri rahatlıkla kendilerininMİŞ gibi yapmaları beni tarif vermekten uzaklaştırıyor. Heves, motivasyon falan hiç kalmıyor... Uzun zamandır bu yemekle ilgili takip ettiklerim vardı. Aralarından eleye eleye epey bi sayı düştü. Çünkü bi' baktım birçoğu kopya.. herkes birbirinden gördüğünü yapmakta. Özgünlük çok az.. Hani derler ya kabak tadı verdi.. işte o misal.. Bende kendilerine hiç hak etmeselerde bu nefis ''Kinoalı Kabak Yemeği'' tarifimi armağan ediyorum. İnanın onlara bu lezzet bile fazla.. çünkü birçoğu daha ''Kinoa'nın K'sini'' bile bilmezken sayemde öğrendiler. O zamanlar ''Kinoa'' nedir deseniz hepsi bi' haberdi. Şimdi çıkmış ''Kinoa.....Kinoa'' diyip duruyorlar.... aaa birde gereksiz diyenler mevcut. Kinoa'ya verilen parayı fazla bulanlar da var. Belki de diğer gıdalara göre kıyaslama yapıldığında o şekilde ortaya bi' sonuç çıkartma çabası olabilir. Fakat günümüz et fiyatlarını göz önüne alırsak neredeyse yarısı eder. Ayrıca faydaları ortada. Ben mutfağımda kendi yerel ürünlerimize yer verdiğim kadar diğer fayda sağlayabilecek gıdalara da yer açıp, deniyorum. Onlar ancak köstek olma derdinde.. İlk denediğim günden beri sizlere belirttiğim gibi denemediğim lezzet çok az kalmıştır. Her denemede yeni yeni şeyler öğrenerek, deneyim kazanıyorum. Ayrıca et tüketmeyen insanlar var. Onlara da bu tarif bi' alternatif olabilir. Kinoa'yı yemeğinden, tuzlusuna, çorbasından, tatlısına herşeyde kullanılabilecek harika bir gıda olarak görmekteyim. Ve bana çok iyi gelmekte. İşte bu yemek benim kendimi hafif hissetmeme sebep olan kurtarıcı lezzetim. Yoğurt ile harika olmakta.. Yazda yaklaşırken kendinizi hazırlayabileceğiniz, sofralarınızdan eksik etmeyeceğiniz nefis bir lezzet.. şiddetle denemeyen kalmasın diyorum... ☺ Kinoa ile daha geniş kapsamlı bilgilere önceki ''Kinoalı Tariflerim'' bölümünden ulaşmanız mümkün.. Bölüm sağ tarafta ya da yazının üzerine tıklayarak verdiğim linke gidebilirsiniz. Tekrar tekrar yazarak diğer anlatacaklarımla birlikte sizleri sıkmak istemedim fakat açıklama olmadan da ne anlattığımı yeni takip edenler anlamamış olabilir. 
MALZEMELER:

  • 4 adet orta boy kabak,
  • 3 adet kırmızı biber,
  • 4-5 adet yeşil kapya biber,
  • 2 adet orta boy soğan,
  • 4 diş sarmısak (Taşköprü sarmısağını tercih edin),
  • 8 adet kiraz domates,
  • (Mevsimindeyseniz 2 adet olgun Çanakkale domatesi kullanın.)
  • 1'er yemek kaşığı domates ve biber salçası,
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik haşlanmış kinoa,
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı (Ayvalık sızma olsun)
  • 15 dal ince kıyılmış dereotu,
  • 15 dal ince kıyılmış maydanoz,
  • 2 dal taze nane,
  • Tuz, şeker, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, sumak (tuz ve baharat oranları size bağlı)
  • Yoğurt (Servis ederken isteyen sarmısaklı yoğurt ile deneyebilir !..)

YAPILIŞI:
İlk önce kabakları iyice yıkayın. Ben kabuklarını hiç soymam. Dışını kabak oyucu aletinin tırtıklı bölümünle boydan boya hafif kazıyarak güzel bi' görünüm elde ederim. Daha sonra onları dilimlerken verevine kesmeyi tercih ederim. Diğer tarafta kinoayı bir süzgeçle yıkayın. Bir bardak su ile 10 dakika haşlayın, suyunu çektirin. Fazla haşlamaya gerek yok zaten yemeğin içinde de bir süre pişecek. Soğanları yemeklik küp küp, zar şeklinde doğrayın. Zeytinyağ koyduğunuz tencereye ekleyip, rengi pembeleşene kadar ara ara çevirerek döndürün. Kırmızı ve yeşil biberleride doğrayarak katın. İster halka halka yada küp şeklinde. Sarmısakları soyup, kesme tahtasının üzerinde bıçağın sırtıyla ezip, kıyarak ekleyin. Onlar sotelenirken varsa Çanakkale domateslerin dış kabuklarını soyup, minik mink doğrayın. Yok mevsiminde değilseniz kiraz domateslerin herbirini 4 parçaya bölerek tencereye ekleyebilirsiniz. Onlarıda soğan ve biberlerle iyice sotelemeye devam edin. Salçaları koyun, çevirin. Ben yemeklerime salça ve domates ekleyince 2-3 dakika sonra bir çay kaşığı kadar şeker koyuyorum. O şekilde karıştırıyorum. İster kabakları halka ister 2 veya 4'e bölerek tencereye atın. Onlarında sotelenmesi bitince üzerini 1-2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin, haşlanmış kinoaları koyup tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika orta ateşte pişirin. Kabaklar hafif yumuşayınca ince kıyılmış dereotu, maydanoz, nane, tuz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, sumak ekleyin. İsteyen bu oranları birer silme çay kaşığı veya kendi damak tadına göre arttırıp, azaltabilir. Acı seven bol bol ekleyebilir. 5-6 dakika sonra yemek istediğiniz kıvamda pişmiş olacak. Öyle kabakları fazla yumuşatarak öldürmeyin, hafif dişe dokunur olsun. Ben bu şekilde seviyorum. Bu arada bende son 1-2 aydır hafif acı yemeye çalışıyorum. Eşim öyle yakıcı değil tam bize göre kırmızbiber bulup, getirince yemeklerimize hafif hafif küçük miktarda ekleyerek kendimizi alıştırmaya çalışıyoruz. Burada acı aşırı miktar değil. İnsanı rahatsız etmeyecek kıvamda. Pişen yemeğinizi sarmısaklı yoğurt, kıyılmış dereotu, maydanoz ve nane yapraklarıyla süsleyerek sıcak sıcak servis yapın. 
☺ 
AFİYETLER OLSUN !
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya  *ARŞİVİMİ*  kullanın !