Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

5 Şubat 2016 Cuma

Çöp Şiş Kebap !

Bu tarifle artık sanki evde kebapçıdaymışcasına haz alacak ve lezzetle kendinizi ödüllendireceksiniz. Ben bu çöp şiş olayının evde oluşunu pek bi' sevdim. Gittiğim yerlerde yediğim kebapları düşünürsem hiçte yabana atılacak bi' lezzet olmadı. Gayette güzel, malzemeyi kendim hazırladığım için içim rahat bi' şekilde tadına keyifle baktım. Son 3-4 aydır bu tahta şişleri çöp şişte kullanmaktayım. Aslında geçtiğimiz yaz aylarının ortasında bu şişleri büyük marketlerin birinde başka bi' amaçla kullanmak için görüp almıştım. Daha sonra yapacağım işi erteleyip bi' süreliğine rafa kaldırdım. Gelgör ki her dolabı açtığımda öylece kenarda bekliyorlardı içim onları her gördüğünde rahat değildi. Sonra kebapçılardaki kebap çeşitleri aklıma düştü. Dedim ki hep dışarda mı kebap yiyelim? Ben bunu kendi evimde adeta çöp şiş kebap partisine dönüştürmek istiyorum. İşte bu nedenle ufak ufak denemelere başladım. Her seferinde farklı miktar baharat çeşitleri ve malzemeyle deney yaparcasına defalarca yaptım. İster tavuk kıymasından ister kırmızı etten denedim. Bu tarifte her ikiside mevcut. İsteyen tavuk etinden isteyen kırmızı etten rahatlıkla yapabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse arası kırmızı etle pek olmayan biri olarak her ikiside nefis oldu ama sanki kırmız et bi' tık daha önde diyebilirim. Tabiiki herkesin tercihi, damak tadı benim gibi değil farklı. ☺
Eşim benim gibi değil o etçi insanlardandır. Bunları görünce bayıla bayıla yedi. Ben iki adet şişle gayet güzel doydum. Biri tavuk diğeri kırmızı et. Yanına fırında közlenmiş kiraz domates, kırmızı, yeşil kapya biber, roka, maydanoz... üzerlerine biraz kekik ohhh olayımız tamamdır. Evde kalan 2 adet yufkadan yaptığım ince gözleme tadında çıtır börekle mükemmel oldu. Siz artık ister bol salata yada lavaşla tüketebilirsiniz. İyiki bu tahta şişleri icat etmişler. Çok kullanışlı ve pratik. Diğer şişler gibi yıkama derdi falan da yok. Yiyince atıyorsunuz. ☻
Ben bunaları fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerinde pişirdim. Siz mangalda deneyebilirsiniz. Geceden kebaplık kıymanızı hazırlayıp, yoğurun ertesi güne şişe yapıp atın fırına ! Artık yanına isteyen meze mi hazırlar, salata mı yapar yada sebze fırınlar hepsiyle yakışan bi' yemek. 3- 4 aydır kebap partisini hafta sonlarına denk getirip, keyif yapıyoruz. Hemde o kadar yorucu bi' iş değil. Muhabbetle şişlere geçirirken hiç anlamıyorsunuz. ☻☺ Şiddetle tavsiye ederim, bi' kere deneyen hep yapmak isteyecek. Ülkemiz kebap çeşitleriyle anılmakta böyle bi' kültür ile yoğrulmuşuz. Her yörenin kebabı o insanlara göre en güzeli, en lezzetlisi ! Kimi içine koyduğu baharatları, et türünü değiştirerek farklı malzemelerle zenginleştirmekte. Böyle güzel bi' tat  iyiki var. ☺ Valla bu ülkede doğduğumuz için çok şanslıyız ve kıymetini bilmeliyiz. Hangi ülkenin bu kadar çok çeşit yemeği var ? 

 Malzemeler :
  • 500 gr. kebaplık kuzu veya dana kıyma,
  • 500 gr. tavuk kıyması,
  • 2 adet büyük boy kuru soğan,
  • 6-7 diş sarmısak,
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz,
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, nane, kekik, sumak, tarçın.
  • Kiraz domates,
  • Yeşil ve kırmızı kapya biber,
  • Roka,
  • Tahta çöp şişler,
  • İsteyen 2-3 dilim bayat ekmek içi veya 3-4 kaşık galeta unu kullanabilir. 
  • 1 yemek kaşığı sirke,
  • 1 tatlı kaşığı pekmez,
  • 2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 2 yemek kaşığı biber salçası.


 YAPILIŞI :
İki çeşit et ile yapacağımız için iki ayrı derin kaplar alın. İsteyen soğanı rendeler yada rondoda parçalar. Hangisi kolayınıza gelirse onu yapın. Ben rondoya 2 adet dörde bölünmüş soğanı koydum, parçaladım. Maydanozları kesme tahtasında ince ince kıydım. Ben yapamam derseniz soğanla rondonun içine atın, birlikte parçalansınlar. Sarmısakları ezdim, incecik kıydım. Onlarıda soğan ve maydanoza ekledim. Tuzu, baharatları (hepsinden tepeleme bir çay kaşığı: kimyon+karabiber+kırmızbiber+sumak+nane+kekik+ tarçın miktarı ise; çay kaşının yarısından biraz az) salçaları, sirkeyi, pekmezi koydum, karıştırdım. Bu malzemeyi iki eşit parçaya bölüp ayrı kaplara koydum. Birinin içine kırmız etten kıymayı, diğerine tavuk kıymasını ekledim. Ekmek içi veya galeta unu koydum. İlk önce kırmız etten olan harcı iyice özleşene kadar yoğurdum, kenara aldım. Ellerimi yıkadım. Sakın elinizi yıkamadan tavuk kıymalı harca sokmayın. Biliyorsunuz sağlık açısından onların bıçakları, kesme tahtaları ayrı olmalı. Tavuklu harcı da iyice yoğurun. Zamanınız varsa geceden yapın, streç filmle üzerini iyice kapatarak buzdolabında dinlendirin. Ama yok benim zamanım derseniz en az 2 saat dinlenmiş olsunlar. Daha sonra su dolu küçük bir kaseyi yanınıza alın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinide hazırlayın. aaa bu arada rokaları yıkayın. Domates ve biberleri de yıkayıp, kurulayarak, hazırlayın. Tahta çöp şişlere kırmızı etten küçük mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak su ile ıslatılmış avcunuzla şişe yavaşça eşit şekilde sıvayarak, eti baştan sona doğru hafif sıka sıka yayın. Şişe geçirerek, şeklini verin. İsteyen eline bi' parça sıvıyağ da sürüp yapabilir. Tüm şişleri bu şekilde yapıp, tamamlayın. Sonra tavuk etinden olanıda aynı şekilde yapın. 
Tepsiye şişleri belli aralıklarla yerleştirin. Domates ve biberleri de kenara koyup önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin. Alt üst etmek gerekiyorsa çevirebilirsiniz. Pişme süresi fırınınıza göre değişebilir. Ben tavuk olan şişleri 20-25 dakikada diğer kırmız etten olanları da 25-30 dakikada pişirip, aldım. Büyük bir servis tabağına şişleri, domatesleri, biberleri ve yanına rokaları koyarak servis yaptım. Üzerlerine kekik serptim. Biraz maydanoz yaprakları koydum. İsteyen tavuk isteyen kırmız etten şişleri sıcak sıcak tabağına alıp tadına baktı. İşte bu kadar kolay ve çok lezzetli bi' kebap partisini evinizde yaşayabileceğiniz şahane bi' lezzet. Umarım dener, görüşlerinizi paylaşırsınız. 
Herkese afiyetler olsun ! ☺
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya  *ARŞİVİMİ*  kullanın !