Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

12 Eylül 2015 Cumartesi

Vişne Suyu ve Kompostosu !



Eşimle plajdan eve dönerken ağustos ayında tezgahda vişneleri görünce dayanamadık hemen aldık.  Zaten sıcaktan bunalmışız. İçimiz serinletici bi' tat arıyor. Evde diğer yaptığımız ev yapımı içecekler de bitmek üzereydi. Vişneye rastlamamız çok iyi oldu. Bu yaz kendi yaptığımız içeceklere bi' türlü doyamadık. Bu tarifi geçen hafta yazacaktım. Fakat gelgörki ülke gündemi çok acı olaylarla doluyken buraya yazacak ne moral nede istek vardı. Şu an sanki var mı ? YOK tabii.... ama zaman geçmeden yazayım dedim. Biz kendimizi bırakırsak eli kanlı, kirli terör örgütleri o kötü emellerine ulaşacaklar, insanlara acı çektirip, demoralize ederek yıldırma, korku gibi duyguları içimize salacaklar. Onlara bu hazzı yaşatmamak adına biz daima güçlü, dik bir biçimde karşı duruş sergileyerek amaçlarına ulaşmadıklarını göstermeliyiz. Ülke olarak birbirimize kenetlenelim ki onlarda başaramadıklarını görsünler.. HEPSİNE LANET OLSUN !! Aslında burada daha çok şey yazılabilir. Ama ben onları zaten twitter hesabımda ve başka platformlarda fazlasıyla yazıyorum. Sadece neden geciktiğimi açıklamak adına bunları size bildirmek istedim... Umarım kendimi sizlere doğru anlatabilmişimdir. Yoksa şehit acımı anlatırsam burada sayfalar yetmez. Bizimde yıllar önce kınalı kuzumuz şehit gitti.. O acıları çok iyi biliriz.. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır ve başsağlığı dilerim ! 
Gelelim vişne suyu ve komposto yapımına. Vişne suyu yapınca ben tanelerini ezerek posa haline getirmek istemedim. Siz tabiiki ezerek daha yoğun kıvamlı yapabilirsiniz. Ben vişneden hem suyunu hemde kompostosunu sizlere göstermek istedim. Biz iki bardak vişne suyu ve 3 kasede vişne kompostosu elde ettik. Tabii bu sizin kullandığınız vişne ve su miktarına göre değişir. Hangi bardaklarda servis ettiğiniz de önemli. Ben shot bardağı ve şimdilerde pek bi' popüler olan saplı kavanoz bardaklarla ikram ettim. Komposto kaselerimde öyle küçük sayılmaz. Vişne suyunu tartla tükettik. Kompostoya ise börek ve poğaça eşlik etti ve çok lezzetli oldu. Eğer vişne bitmemişse birkez daha denemek istiyoruz. Ben bu sefer için tarçın koydum. Kan şekerinizi öyle güzel dengeliyor ki, içimine doyamıyorsunuz. ☺
Malzemeler :
  • 500 gram vişne,
  • 1 litre su,
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker,
  • nane yaprakları,
  • 1/2 çay kaşığı tarçın. (isteyen çubuk tarçın kullanabilir) 

Pişince çubuk tarçını içinden alırsınız. Ben vişnelerin çekirdeklerini çıkarmadan yaptım. İsteyen çıkarabilir. Nasıl kolayınıza geliyorsa o şekilde yaparsınız. 
YAPILIŞI :
Vişneleri saplarından ayıklayıp, 2 kere bol suda yıkayın. Süzüldükten sonra bir tencereye toz şeker, tarçın ve su koyun, karıştırın. Vişneleri ekleyerek orta hararetli ateşte 15-20 dakika pişirin. Vişnelere fotoğrafta görüldüğü üzere hafif üzerleri çatlayınca pişmiş olurlar. Kenara alın iyice soğusun. Daha sonra ister vişne suyu ister taneli olarak komposto şeklinde tüketebilirsiniz. Vişnenin mayhoş lezzetine tarçın inanılmaz güzel yakışıyor. Biz hem suyunu hemde komposto şeklini çok sevdik. Tek bir tarif ile iki seçenek oldu. Ertesi gün termosumuza ikişer bardaklık koyduk, Tartlarımızla plajda saat: 4-5 sıralarında vişne suyunu serin serin içtik. Bunu yapın, atın dolaba çıkarıp çıkarıp tüketin.  Vişne çok lezzetli olduğu kadar sağlıklıda. Her zaman söylüyorum o hazır, katkılı ve asitli içecekleri evinize dahi sokmayın. Kendiniz yapın. Bırakın üşengeçliği, tembelliği.... Nane yaprakları da olursa içiniz, mideniz ferahlar. 
Afiyetler Olsun !! 
 Serinletici içecekler için aşağıdakileri tıklayınız ! 
 Reyhan Şerbeti  
 Demirhindi Şerbeti  
 Kızılcık Şerbeti  
 Limonata  
 Vişne Suyu 
Diğer tariflerime ulaşmak için arama bölümünü veya  *ARŞİVİMİ*  kullanın !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder