Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz

Benim Lezzet Dünyama Hoşgeldiniz
Sevinç'in Lezzet Defterine Hoşgeldiniz !

Sevinç'in Lezzet Defterine hoşgeldiniz!

Yeni Lezzetlerde buluşmak dileğiyle!...

11 Ocak 2013 Cuma

Zeytinyağlı Lahana Sarması!..

Aklımdan çıkmayan dolma çeşitlerinden biridir.Bugüne kadar da anneciğim hep yapmıştır!..Ama onlar etlisini daha çok tercih ediyorlar.Ben ise zeytinyağlısına bayılırımki.... offff ne bayılırım offf!..Geçenlerde de öyle çok canım çektiki anlatamam!..Baktım olacak gibi değil.Kimselere de söyleyemedim. Dur dedim ben bunu deneyeceğim.Sonuç ne olursa olsun yapmaya karar verdim. Çünkü bir kere ben lahana dolması yapmak istiyorum dediğimde hemen etraf ''ooo sen onu yapamazsın, çok uğraştırıcı,zordur'' falan filan bir sürü laf etti!.. ☻ Bunlar beni yapmak için dahada ateşlendirdi!..Canım eşim birtek O ''sen istersen yaparsın'' dedi mi!.. Verdi bana gazı ☺ Ben durur muyum artık!..Kafama koydum!.. Çünkü çok daha zor bir dolma çeşidini denemişliğim var ve bundan başarıyla çıktım,elde ettiğim lezzetse şahane!..Bugüne kadar yediğim en olağanüstü dolmaydı diyebilirim!..Sanki zafer kazanmış gibi; kendimi iyi hissedip, daha güzel lezzetleri yakalamak beni epey çoşturdu!.. Bunları size daha sonra anlatacağım!.. ☺
Şimdi biz esas konumuza dönelim.Lahana çok büyüktü,yarısını dolma olarak kullandım.Diğer yarısından da salata ve kapuska yaptım.Çok nefis oldular!..Lahananın faydaları zaten malum!..Kışın bol bol tüketin ve kıymetli bir sebze olduğunu unutmayın!..Ben her türlü severim.Çiğ çiğ yemekte ayrıca çok hoşuma gider!.. ☺☻
Malzemeler; Orta boy lahana,İrice 2 adet soğan, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,3 yemek kaşığı kuşüzümü,1'er yemek kaşığı domates ve biber salçası,1 tutam maydanoz,dereotu,1'er tatlı kaşığı deniztuzu,yenibahar,kuru nane,tozşeker, 1 çay kaşığı tarçın,limon,1 su bardağı pirinç,1 çay kaşığı karabiber,tatlı kırmızı biber,kimyon,sumak,1 çay bardağı zeytinyağı (isteyen acıda koyabilir,biz yemediğimiz için eklemedik,tercih sizindir!)
Yapılışı; İlk önce lahanayı ikiye böldüm.Yarısını kullanmayı tercih ettim.Ortadaki göbeğini oyup,çıkardım.Büyük bir tencereye sıcak su koyup 5 -6 dakika haşlayın.Diğer bir kapta soğuk su olsun.Lahana zaten bu süre içinde kendiliğinden ayrılmaya başlayacaktır.Kevgir yardımıyla yan taraftaki soğuk suya koyun.Çıkarırken hassas davranınki parçalanmasın.Şoka uğrayan lahanaları sonra çıkarıp,süzdürerek kenara alın.Tek tek açıp,sarmak için hazırlayın.Fotoğraflara bakarsanız size yardımcı olacaktır!..
İç harcına gelelim.En sevdiğim bölüm bu işte!..Zeytinyağında fıstıkları kavurun.Ardından soğanı yarım ay şeklinde doğrayın,ekleyin.Kavurma işlemine devam edin.Salçaları katın.Pirincinizi ve kuş üzümünüzü sıcak suda yarım saat bekletinki, şişsinler.Sonra bunları süzdürün.İlk önce pirinci ekleyin,döndürün.Daha sonra kuş üzümlerini,kıyılmış maydanozu,dereotunu koyun.Tuzu,şekeri,tüm baharat çeşitlerinizle iç harcı şöyle güzel bir şekilde şenlendirin, tadı yerine gelsin.Sıcak su ekleyin.Bu pilavdan daha diri kalacak.Döktüğünüz su 1/2 su bardağı kadar olsun.Biraz kaynayacak ve pirinçler hafifden yumuşayacak ama diriliğinide kaybetmeyecek şekilde olsunlar.Sonra harcı biraz dinlendirin.Lahana yapacağınız tencerenin dibine biraz yağ dökün.Dolmada kullanmayacağınız, seçtiğiniz lahanaları dibine güzelce serin.Lahanaların damarlı kısımlarını  bıçak yardımıyla çıkarın.Çünkü bunlar işimizi zorlaştırır.Onları sakın atmayın.Salatada kullanabilirsiniz, çok nefis olurlar!..Saracağınız lahanayı serip,diğer dolmaları nasıl sarıyorsak o şekilde sarın.Mesala sigara böreği sarar gibi!..Daha sonra tencereye düzgün bir şekilde yerleştirin.Sarma işlemini bitirince iki dilim limon kesip üstüne yerleştirin.Ayırdığınız lahana yapraklarından üzerine yine koyun.Bir tabak kapatın.1,5 su bardağı kadar su koyup,kaynamaya bırakabilirsiniz.Kaynamaya başlayınca kısık ateşe düşürün.Yavaş yavaş pişsinler!..Daha sonra kapatıp,dinlendirin.
Servis tabağına alın.Üzerine limon dilimleri, taze nane ve birazda sumak serpip sunabilirsiniz.Benim tercihim böyle!..Dinlendikçe sarmalarınız çok daha güzel olacaktır.Bol limon suyu sıkıp afiyetle yiyebilirsiniz!..
Evet şimdi bu dolmayı yapamazsın diyenler şöyleee daha bir dikkatli baksınlar!..
eee nasıl olmuş, becerebilmişmiyim söyleyin!.. ☻
Biz eşimle bir yedik bir yedik, parmaklarımızı neredeyse bulamayacaktık!..Bir dahaki sefere kendisine etlisinide yapacağım,istek geldi, bakalım oda bunun gibi lezzetli olacak mı?.. ☺
Herkese şimdiden afiyetler olsun!..


9 Ocak 2013 Çarşamba

Portakal Kabuğunda Kek!..

Orjinal sunumlu tatlar beni her zaman cezbetmiştir!.. İnsan bazen farklılık arıyor...Bu fikir beni ilk gördüğüm anda heyecanlanmama sebep oldu!... ayyy hemen denemeliyim diye mutfağa koştum!.. Elimdeki malzemelerle bu tarifi oluşturdum..Doğrusu ben böyle bi' sunumu hiç görmemiştim.Hemen yapıp sizlerle paylaşmak için sabırsızlandım...Kış mevsiminde evlerde portakal vardır diye düşünüyorum.Hemen içlerini oyup, kabuklarını bir kenara ayırın. Bu fikri tesadüfen gördüm.Tarifin orjinali için lütfen vereceğim linki tıklayınız; Oktay Usta'dan Portakal kaseli kek!..Programın ortalarını yakaladığımdan, başını kaçırdım.Fikir çok hoşuma gitti.Kekini ben kendime göre yorumlayıp, elimdeki malzemelerle oluşturdum!..Belki bi' ara zaman bulduğumda orjinal tarifide denerim!.. ☻☺
Benim yaptığımda çok güzel oldu.Hele mutfaktaki koku evlere şenlik, yemede yanında yat cinsinden!.. Akşam eve gelen eşim daha kapıdan içeri girer girmez kokuyu bir duydu...''ohhh misler gibi'' dedi.. görüntüyü görüncede ımmmm diyip gözleri parladı...yemek sonrası çaylarımızı içerken afiyetle midesine yuvarladı!.. Yapımı oldukça kolay!.. Sizde yapın, bu keyfi yaşayın!.. ☺
Eskiden beri böyle orjinallikleri bulmakta efenim üstüme yoktur!..☺Tasarım şeyleri oldukça seviyorum!.. Bu birazda benim tasarımcı yanımın yansımaları diyelim!.. Gerek tasarım yaparken çizimlerimde, gerekse mutfakta yeni denemelerimde farklı ne yapabilirim içgüdüsüyle ortaya böyle değişik sonuçlar çıkınca, bendeki mutluluk anlatılmaz boyutlarda oluyor!..Adeta çoşuyorum, heyecandan kalbim pırpır,yerimde duramıyorum!..İşte bu olay anlatılmaz, ancak yaşanır!..Herkes aynı mıdır bilemiyorum, ama ben böyleyim, elimde değil!... ☺☻☺☻☺
Malzemeler; 
  • 1 adet yumurta, 
  • 1 su bardağı pudra şekeri, 
  • 100 gr. tereyağ, 
  • 1 paket fıstıklı çikolata (Benimki bir paketten azdı.Çünkü biraz yaparken bir-iki parça yedim, daha doğrusu kendimi ödüllendirdim diyelim ☺Siz bir paket kullanın!),
  • 1,5 su bardağı elenmiş un, 
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya, 
  • 2 yemek kaşığı fıstık, 
  • 2 çorba kaşığı (koyu renkli bitter) kakao,
  • 1 çorba kaşığı yoğurt,
  • 2 çorba kaşığı süt,
  • 1 çay kaşığı tarçın, 
  • 8-10 parça kavun kurusu, 
  • süslemek için;
  • hindistancevizi rendesi,
  • pasta süsü, 
  • 6 adet oyulmuş portakal kabuğu,
  • 4 adette muffin hazır pişirme kağıtları
  • (Bu ne şimdi derseniz; portakal kabuklarım bittiğinden kalan hamuru onlara döküp,pişirdim!..Fotoğraflardaki detaylara bakarsanız, iyice görürsünüz!..)

Yapılışı; 
Yumurtayı iyice çırpıp, köpürtüyoruz.İçine pudra şekerini ekliyoruz.Oda sıcaklığındaki tereyağı katıyoruz,çırpmaya devam ederken,sütü ve yoğurdu ekleyelim.Onlarda oda sıcaklığında olsunlar!..Elenmiş unu,vanilyayı,kabartma tozunu,tarçını,kakaoyu koyup,karıştırın.
Portakalları iyice yıkayın.Ortadan ikiye bölün.Bir kaşık yardımıyla oyun.*Bunun için püf nokta şu; Portakal kabuğunun içindeki beyaz kısım ile turuncu kısımın olduğu yere kaşığı daldırın.Etrafında bir tur gidin.Turuncu kısımı tutup elinizle bir ileri bir geri yavaşça döndürün.Sulu kısım kendiliğinden kabuktan kolayca ayrılacak.Sakın kaşıkla dibine dalmayın.Çünkü bu yanlışı ben yaptım.Kabuğun dibi koptu ve bir delik oluştu.Diğerlerini demin anlattığım gibi yaptım.Sonuç ise tabiiki delik oluşmadı. eee o delik olanları atacak değildim.Hemen küçük yağlı kağıt kesip,oraya koyarak sorunu çözdüm.Böylece hamuru dökünce akmamış oldu!..Sizde hassas çalışırsanız böyle problem yaşamazsınız diye düşünüyorum!..*
Kek hamurunuzu portakal kabuğunun yarısına kadar doldurun.Ortasına irice kırılmış fıstıklı çikolata ve kavun kurusu yerleştirip,hamuru 1 parmak eksik bırakarak dökün.Benim kabuklarım 6 taneydi.Hamurum kalınca muffin pişirme kapsüllerine döktüm.Şimdilik acemiliğime verin.Bir dahaki yapışımda daha çok kabuk bulundurup, hepsini kabukta pişireceğim!.. ☻
Daha sonra doldurduğunuz portakal kabuklarını muffin kalıbının yuvalarına oturtun,yıkıp,devrilmesinler!..180 derecede 30-35 dakika pişirin.Piştikten sonra biraz dinlendirin.Üstlerine şöyle birşey yaptım.Kabak tatlısını fırına vermiştim.Tepside koyu marmelatımsı sıvı vardı.Aldım onu keklerimin üstüne hafifçe sürdüm.
-Diyeceksiniz; ''bunu neden böyle yaptın?..''
-Yapıştırıcı ve tutucu olsun diye!..Çünkü üstüne hindistancevizi rendesi,pasta süsü ve birazda fıstık serpeceğimden yapışmalarını istedim.Sizde evinizde bulunan marmelat veya reçel ne varsa ondan çok ince bir tabaka sürüp,yapabilirsiniz!...Böylece üstündekiler düşmez,yapışır,sunumunuz çok daha güzel olur!..
Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun!..
Lütfen yapın ve görüşlerinizi benimle paylaşın!..
♥ Sevgiyle... ♥ ☺
Portakal Kabuğunda Kek videosu için tıklayınız; http://www.youtube.com/watch?v=OM4voLry0VY

7 Ocak 2013 Pazartesi

Çikolatalı Kabaklı Tart!..

Hindi tarifimi verirken ''Kabaklı Tart'' tarifimi paylaşacağımı belirtmiştim. İşte şimdi veriyorum; Çikolatalı Kabaklı Tart!..şiddetle denemenizi öneririm. Şu an tam zamanı.Bol bol kabağı kullanın.Çokta faydalı.Uzmanlar turuncu renkli sebze ve meyvaları sık sık kullanmamız ile ilgili açıklamalarını sürdürürken tam yerinde oldu.Bunun çorbasınıda geçenlerde yaptım.Hiç tatmadığım,denemediğim değişik bir çorba!..Kışın kabak,kestane ve ayvayı çok seviyorum.Bunlarla ilgili tariflerimi sizlere yeri gelince yayınlayacağım.Dışarda tamda kar yağarken yazmaya çalışıyorum.Aklım karda kaldı.Bazıları karı sevmiyor, ben bayılırım.Çocukluğumu hatırlatıyor.İçim bi' romantikleştiki... :-)) sormayın...
Bu tarifi tamamen kendimce deneyerek oluşturdum.Bir yerlerden alıntı değil.Zaten kimin tarifini uyguluyorsam size nereden olduğunu,ayrıntılarını,linkleriyle birlikte paylaşıyorum.Belki buna benzer tart yapan varmıdır,yokmudur hiç bilmiyorum, açıkcası araştırmadım!..Şimdi yazımı bitirip, bi' bakayım diyorum,şimdi aklıma geldi...
Malzemeler; 1 kilo kabak,1 paket(200ml) krema,2 paket bitter çikolata,6-7 adet karanfil,1 çay kaşığı tarçın,1 su bardağı şeker,yarım su bardağı ceviz,100 gr.tereyağ,1/2 çay bardağı sıvıyağ,1 çorba kaşığı yoğurt,2,5-3 su bardağı un,2 çorba kaşığı mısır unu, 1 adet yumurta,2 çorba kaşığı kakao,1 çorba kaşığı haşhaş, 1/2 su bardağı pudra şekeri,yarım çay bardağı damla çikolata,4 adet farklı renkte akide şekeri,1 çay kaşığı kabartma tozu,1 paket vanilya,1 çay kaşığı mahlep,1 çorba kaşığı fıstık.
Yapılışı; Geceden kabakları yıkayıp,tencereye alıyoruz.Üzerine şekeri,tarçını serpip,karanfilleri koyuyoruz.Karanfillerin tepelerini elimizle ufalamayı unutmayınız.Bu şekilde sabaha kadar kalsın.Kabaklar sabah baktığınızda kızarmış,renk değiştirmiş olacaklar.Daha sonra kendi suyunda kapak kapalı olarak yumuşayana kadar pişirin.Blendır ile parçalayıp,püre yapın.O bir kenarda soğurken,siz hamuru yoğurabilirsiniz.
Hamur için unu bir kaba eleyin,ortasına oda sıcaklığında beklemiş yumurta, tereyağ koyun.İçine yoğurdu,sıvıyağı,kabartma tozunu,vanilyayı,haşhaşı,mahlebi,mısır ununu,kakaoyu,pudra şekerini ekleyip,yoğurun.Unu eklerken yavaş yavaş yoğurdukça,kıvamına(Bildiğiniz gibi kulak memesi yumuşaklığında olmalı!) baka baka kontrollü bir biçimde eklerseniz, istediğiniz sonucu yakalarsınız.Hiçbir zaman aceleci olmayın.Tart kalıbınızı hafifçe yağlayın.hamuru kalıbın şekline göre elinizle yayın.İyice şekil alsın.Bir kısmınıda kenara ayırın.Bunlarda 2 mandalina büyüklüğünde olsunlar, çünkü üstündeki şekilleri bunlarla hazırlayacağız.Öyle hamur açmaya gerek yok.Ben elimle yapıyorum, çokta pratik oluyor.Sizde zamanla yapa yapa alışacaksınız.Yok ben beceremem diyorsanız; unlanmış tezgahta açıp,kalıba yerleştirebilirsiniz.Tercih sizindir.Biraz tecrübe edindinizmi, ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.Sonra bunu dinlenmesi için buzdolabına yarım saatliğine koyuyoruz.Başka bir kapta kremayı ve bitter çikolataları hafif ateşte karıştıra karıştıra eritiyoruz.Dinlenmiş hamuru dolaptan çıkarıp,soğumuş çikolatalı karışımı ortasına döküp,kaşıkla yayıyoruz.Üstüne kabakları döküp, kenarlara doğru yavaş yavaş yayarak,düzleyelim.Kalan hamur parçalarını elimizle fotoğrafta görüldüğü üzere şekil verebiliriz. Ben iç içe iki tane kalp yaptım.Ortasına kurabiye kalıbından bir tane sevimli ayıcık koydum.Son kalanlarıda yuvarlak misket misket yapıp kendimce yerleştirdim.İrice dövülmüş cevizleri serptim.Akide şekerlerini havanda dövüp,parçaladım.Onlarıda serpiştirdim.En son elimdeki damla çikolatalarıda gelişigüzel serptip,kendi özgün çalışmamı bitirdim.Bu yaptıklarım tamamen o anda içsel oluşan bir tasarımdı.Siz neyi kafanızda tasarlarsanız, o şekilde yapabilirsiniz.Bir kural,sınır falan yok,serbest,istediğinizi yapın.Ben en üste minik misketi annem,bir alttaki üçlü misketi kardeşim ve ailesi, ortaki ben ve eşim,öbürüde kardeşim diyip o şekilde koydum!..Bu benim kafamdakilerden o anda oluştu!..Tadınıda ve görüntüsünüde beğendiklerini belirttiler!..
Önceden ısıtılmış fırında, 180 derecede 30-35 dakika pişirin.Dinlendirmeniz çok önemli.Sıcak iken keserseniz,parçalanabilir. Herkese böyle keyifli lezzetler diliyorum,ellerinize sağlık!..
Afiyetler olsun, sevgiyle....
Üstüne fıstık serpip,nane koyarak servis edebilirsiniz...Fotoğrafları incelerseniz,ayrıntıları görürsünüz!..☺


6 Ocak 2013 Pazar

Kestaneli, İç Pilavlı,Portakal Soslu Hindi Dolması!..

 
Sizlere ağızlara layık yeni lezzetimle 2013'ün ilk tarifini vererek kucak dolusu sevgiler, merhabalar diyerek başlamak istiyorum!.. Bu güzel lezzeti daha önce hiç yapmamıştım.Yeniyıl soframıza gelene kadar epey heyecan dolu iki gün yaşadım diyebilirim.Herkese sürpriz olarak çok özenerek hazırladım... Tadına bakanlar eğer doğru söyledilerse çok beğenildi!.. ☻
Yeniyıl için özel bir yemek planlarken çok kararsızdım..Tavuk mu yapsam?..Et mi denesem?..yok onu mu, bunu mu?.. derken yemek sayfalarını, blogları incelemeye bir hafta öncesinden takibe başladım, tarifleri okudum. İki yerde portakal soslu tarifler dikkatimi çekti.. Ama yok ben kafamdakini kendi kendime oluşturdum.Onlar bana başlangıç için ilham verdiler diyelim... ☺
Çok eskilerden portakal soslu marine edilmiş ördek tarifi kafamın bir yerindeydi... Bunu hindiye uyarladım.. İçine kestaneli, iç pilav doldurdum...Portakallı sosu ilk defa yaptığımdan sonucun nasıl olacağını çok merak ettim..ama tadınca çok beğendim, tam benim damak zevkime uygun bi' lezzet ortaya çıktı..Heleki o inanılmaz koku mutfağı sarınca tamamdır dedim,iyiki böyle bi' seçim yapmışım...Lütfen sizde bir kere deneyinki; ne demek istediğimi o zaman çok daha iyi anlayacaksınız!...
Bu hindi pişirme fikri bende rüyalarıma bile girdi...Rahmetli babacığım yılbaşında anneme pişirmesi için getirdiğinde hatırlıyorum saatlerce hindi pişmek bilmemişti... ☻☺
Gelelim hindi hazırlama macerama... Hindiyi büyük marketlerin birinde bulduk..Yanına poşetinide eklediklerinden işim çokta kolay diye düşünürken..onu dikmek için ip ve iğne arayışlarımız bizi zorladı.. ♥Sevgili eşim benim bir numaralı yardımcım!..♥ O olmasa bunu yapamazdım... Düşünün 4,5-5 kiloluk hindiyi nasıl eve götüreceğim.Belimde sorun zaten beni sıkıntıya soktuğundan..Taşımaya kalksam fıtıklarım patlardı herhalde!.. Taşıdı, yıkamama ve soslayıp,içini doldurmama, dikip, fırına vermeye hep yardımcı oldu!..Kendilerine çoook teşekkür ediyorum, canım benim, sağolsun!...♥Birtanem benim O!..♥
Hele hindiyi dikme operasyonumuz görülmeye değerdi!..Operasyona girmiş cerrah gibi profesyonelce hareketler muhteşemdi...
çok eğlendik!.. ☺☻☺☻
Annem dahil herkes hindi yaptığımı görünce epey bi' şaşkınlık yaşadılar, benden hiç beklemediklerini zannediyorum... Arkadaşım dolma ve böreği ile, kardeşimde meze çeşitleri ve diğer yaptıklarıyla çok güzel hazırlanmışlardı,hepsine birkez daha teşekkürlerimi iletiyorum,emeği geçen herkesin ellerine sağlık diyorum!.. İnşallah 2013 yılı bize ve herkese ilk önce sağlık, huzur, başarı ve mutluluk getirir!.. Çok daha güzel sofralarda, tatlı muhabbetlerle buluşuruz!.. Sağolsunlar, varolsunlar canlarım benim!... ☻
İnsanların birbirine böyle zamanlarda özel birşeyler hazırlayıp sunması çok güzel!.. Nasılki dini ve milli bayramlarımızı birlikte kutluyorsak ve özel şeyler hazırlıyorsak bunlar paha biçilmez!.. Yeniyıl kutlamak neden bazı çevreleri rahatsız ediyor anlamış değilim!..Sosyal medyada böyle yorumları okuyunca açıkcası çok şaşırıyorum.. :( İnsanlar birbirine ve görüşlere hiç saygılı değiller..sadece kendilerini hep haklı görmek gibi dar pencereli bakış acıları mevcut!.. Bir laf var; İncitme,incinirsin!.. diye!.. Bunu iyice bir düşünmelerini tavsiye ediyorum!.. Her neyse bu bağnaz tutumlu insanları kendileriyle başbaşa bırakıyor....
hindi tarifime geçiyorum..sonrada tatlı olarak hazırladığım bana özel Kabaklı, Çikolatalı Tart tarifim olacak!.. ☻
Malzemeler; 
  • 4,5-5 kiloluk hindi(Yanında pişirme torbasıda bulunanlardan olsun, çok daha pratik oluyor!..Çünkü diğer pişirme torbalarının ebatı uygun değil,küçük gelir!..aklınızda olsun!..)
  • Hindiyi doldurdukdan sonra dikmek için büyük iğne ve ona uygun ip (Kırnap ipi olabilir!.)


Portakal sosu; 
  • 2 adet taze sıkılmış portakal suyu(Sakın hazır kullanmayın,onlar bildiğiniz gibi şekerli,bu tarife uygun değiller!..), 
  • 2 adet taze sıkılmış limon suyu(taze taze sıkıyoruz,hazır kullanılmıyoruz!..),
  • 1 portakalın kabuğu, ince ince kıyılmış olmalı, 
  • 1 su bardağı zeytinyağı, 
  • deniztuzu, 
  • karabiber, 
  • tatlı kırmızı biber, 
  • 1 tatlı kaşığı ezilmiş kişniş, 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon, 
  • 1 tatlı kaşığı zencefil,
  • biberiye, 
  • şeker, 
  • 1 yemek kaşığı pekmez, 
  • 1 tatlı kaşığı sumak, 
  • nane, kekik, fesleğen.


İç pilav için; 
  • 15-20 adet haşlanmış,soyulmuş kestane,
  • 2 adet soğan, 
  • 2 yemek kaşığı çamfıstığı,
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü,
  • 1 adet patates, 
  • 2 adet orta boy havuç, 
  • 1,5 su bardağı pirinç, 
  • 1tatlı kaşığı yenibahar,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • 1 çay kaşığı karabiber, 
  • bir tutam dereotu, 
  • taze ve kuru nane,
  • 1 tutam maydanoz,
  • 3-4 dal kereviz yaprağı,
  • tuz (kendi damak tadınıza göre ayarlayın),
  • 1 çay kaşığı tozşeker,
  • kırmızı tatlı biber, 
  • kimyon,
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası.

Yapılışı; 
İlk önce hindinin içini ve dışını iyice yıkayın,süzülsün.Daha sonra portakal ve limon sularını sıkın.Bir portakalın kabuklarını ince ince kıyın.
(Size tüm aşamaları elimden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım.Çünkü epey zor, hem yap hemde fotoğraf çek.Eşim bu arada hiç gönüllü olmasada çekmek zorunda kaldı.Kendileri fotoğraf çekme olayına itiraf edeyim epeyce bi' sinir oluyor,sevmiyor. Ben denemelerimi yapıp,servis öncesi fotoğraflarken ona beklemek zor geliyor.Çünkü o hemen yemek için sabırsızlanırken; ben hemen dur dedim mi anlıyorki hemen tadamayacak,sabırsızdır biraz!..Artık bende elimde ne kadarı gelirse onu çekebiliyorum.
Ahh keşke o gördüğüm yemek fotoğrafları kalitesinde bende çekebilsem!..Ama maalesef ancak bu kadar olabiliyor, bağışlayın!.. ☻ Neyse biz tarifimize dönelim.)
Derince bir kaba zeytinyağını,portakal ve limon suyunu,ince kıyım kabuklarını,tüm baharatları koyup,iyice karıştırın.Kişnişleri mermer havan dövün,biraz ezilsinler!..Tuzunu falan kendinize göre ayarlayın.Sonra hindinin sığabileceği tepsiye hindi poşetini koyup,ağzını açın.Hindiyi yerleştirin.Hazırladığınız sosu poşetin içine,hindinin her tarafına dökün.Elinize isterseniz bir eldiven takın,çok daha kolay olur.Bu sosu her tarafına ovarak yedirin,sürün.Sonra ağzını kapatın.Bir gece bu sosta dursun.Ertesi gün poşetin ağzını açın.Hazırlamış olduğunuz iç pilavı doldurun.O da şöyle hazırlanacak; Haşladığınız kestaneleri soyun,irice elinizle parçalayabilirsiniz.Patates ve havuçları küp küp doğrayın.Bir tencereye zeytinyağı koyup,ilk önce fıstıkları atın,pembeleştirerek kavurun.Soğanı ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğrayın,fıstıkların ardından ekleyip,kavurmaya devam edin.Bu arada kuş üzümlerini yıkayıp,biraz sıcak suda bekletinki,şişsinler.Pirincide yarım saat kadar sıcak suda bekletin.Soğanlar kavrulurken salçaları ekleyin.Daha sonra havuçu,patatesi koyun,devamlı çevirip,rengini döndürün.Süzdürdüğünüz pirincide ekleyin,kuş üzümünü koyun.Kıyılmış nane,dereotu,maydanoz ve kereviz yapraklarını katın,devamlı çevirin.Tuzunu,baharatını koyup,1 çay bardağı su ekleyerek hafif pişirin,diri kalacaklar.Altını kapatıp,dinlendirin.Ilınınca hindinin içine doldurun.İğneyle dikip,bacaklarını birbirine bitiştirerek çapraz şekilde bağlayın.Elinizle poşetin içindeki sosu tekrar etrafında gezdirerek her tarafına yayın.Sıkıca poşetin ağzını kapatın. Önceden ısıstılmış 180-190 derecede 3,5 saat pişirin. Piştiğini nasıl anlayacağız derseniz.Ben sonralara doğru poşetin üstünden bıçağı soktum.Rahat bir şekilde giriyor ve pamuk gibi yumuşamış olduğunu görünce fırını kapatım.Biraz dinlenip, kendine gelmesini bekledim.Daha sonra çıkarıp istediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz...

Şimdiden herkese afiyetler olsun!...
Bu annemlerde aceleyle servis anında çekildi...Umarım sizlerde yapıp,dener afiyetle bu nefis lezzetin keyfine varırsınız!..Yorumlarınızı bekliyor olacağım,şimdiden deneyeceklere kolay gelsin!...

Herkese şimdiden MUTLU YILLAR!..Sağlık,huzur,başarı dileklerimle!..2013 yılı bir önceki yıldan çok daha güzel geçsin!!!..Sevgiyle sevdiklerinize sarılın,onların gözlerindeki mutlulukla sizde mutlu olun!..birlik, beraberlik içinde, birbirimizin inançlarına sorgu ve yargıdan uzak, saygıyla, karşılıklı kabul ederek farklılıklarımızla yaşayabildiğimiz, tabiiki sorunsuz yaşadığımız bir yıl olması dileğiyle...!'' Umarım hoşgörü hayatımızın her yerinde,her alanında olur ve empati kurabilmeyi becerebiliriz!...

S E V G İ L E R ☺☃ ☺❄ ⛄ ❄


MUTLU YILLAAAAAAAAAAAR!... ☺